Канада - Германия и Олимпийски спортисти от Русия (ОСР) - Чехия са полуфиналите в хокея на лед при мъжете на зимните олимпийски игри в Пьончан.

Бундестимът поднесе голямата изненада, елиминирайки на четвъртфинал Швеция с 4:3 (2:0, 0:0, 1:3, 1:0) след продължение и "внезапна смърт".

Кристиан Ерхоф и Марсел Ньобелс изненадаха "трите корони" с голове в първата третина. Във втората резултатът не се промени. В третата обаче стана интересно.

Антон Ландер върна един гол, ала Доминик Кахун възстанови аванса на германците - 3:1. Щурмът на скандинавците продължи и те стигнаха до изравняване чрез Патрик Херсли и Микаел Викстранд - 3:3.

Така се стигна до допълнителна 10-минутна част. След само 90 секунди игра Патрик Раймер донесе триумф на Германия.

По същото време спориха олимпийските шампиони от Канада и Финландия - 1:0 (0:0, 0:0, 1:0). Максим Норо реализира единствения гол със страхотен изстрел от средно разстояние в началото на третата третина.

До края "кленовите листа" удържаха крехката си преднина.

Най-неравностоен бе четвъртфиналът между руснаците и Норвегия - 6:1 (3:0, 2:1, 1:0).

Сутринта пък Чехия изтръгна 3:2 от САЩ след продължение и дузпи - 1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0. Съперниците по веднъж си размениха водачеството в резултата. В допълнителните 10 минути попадение не падна и победителят трябваше да се реши от по 5 дузпи.

Вратарят на чехите Павел Француж спаси всички опити на американците, а Петер Кукал вкара единствения гол.

Чака ни европейска хокейна класика между руснаците и чехите. Този мач е от 9:40 наше време в петък, а Канада и Германия ще спорят от 14:10 същия ден. Финалът е в неделя, а в ден по-рано - срещата за 3-4 място.

Припомняме, че на олимпийските игри не участват звездите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада, от което потърпевши са всички големи сили в ледената игри, а най-вече феновете й.