За липса на публични документи по проекта на Столичната община за "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък" алармираха от "Да, България" и пратиха писмо до столичната кметица Йорданка Фандъкова с настояване да се предостави информация.

Става дума за производство на твърдо гориво от боклук, или т.нар. RDF - Refuse Derived Fuel.

Причината - за 28 февруари е обявено обществено обсъждане по проекта. Той е на стойност от 67 млн. евро. За да осигури финансирането общината планира да изтегли заем от Европейската инвестиционна банка. Дългът ще е дългосрочен и ще се изплаща от приходите на столичната "Топлофикация" АД, става ясно от съобщението.

Самото производство на енергия от отпадъци се предвижда именно в "Топлофикация" АД. Това е третият етап от реализацията на завода за преработка на отпадъци в София. Този етап бе отлаган няколко пъти досега.

Към обявата за обществено обсъждане на 28 февруари обаче не са приложени документите, които подлежат на обсъждане - проекторешение за избор на технология за преработка на RDF отпадък, актуализиран идеен проект за инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък, решение по ОВОС, решение за избор на площадка за разполагане на инсталацията, прединвестиционно проучване, анализ за разходите и ползите, съответствие със законодателството на ЕС и т.н.

Малко предистория

Изграждането на инсталация за производство на енергия от  RDF отпадък е третият етап от проекта за третиране на боклука на София. През март 2013 г. е сключен договор за проектиране с изпълнител Ramboll A/S, Дания, и подизпълнител „Екопро Консулт“ ЕООД. Заради последвала промяна в законодателството обаче изготвеният идеен проект е трябвало да бъде преработен, след като през 2015 г. столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ отказва разрешение на проекта. През 2015 г. столичната екоинпекция в София издава решение по ОВОС на инвестиционното предложение, но с допълнителни изисквания във фазата на проектиране. 

През 2016 г. Столичната община обявява поръчка за 120 хил. лева за актуализация на идейния проект - за упражняване на авторски надзор, а идейният проект трябва да се преработи от избрания изпълнител през 2013 г. 

Ето пълния текст на писмото на "Да, България":

Уважаема г-жо Фандъкова,

На 28 февруари 2018г. от 10 ч. ще се проведе обществено обсъждане на намерение за поемане на общински дългосрочен дълг от Столична община, свързан с изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“.

На 21 януари 2018г. на сайта на общината е публикувана покана до местната общност за общественото обсъждане. В поканата не е указано място за свободен достъп до материалите по проекта, който общината има намерение да съфинансира чрез заем, няма и посочено време за обществен достъп до документацията, както и лица за контакт, каквото е изискването на чл. 6, ал. 3 от  Наредбата на Столична община за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти по чл. 4 и чл. 5 от Закона за общинския дълг.
Непредоставянето на тази информация възпрепятства изцяло възможността гражданите да се запознаят с параметрите на проекта и обезсмисля провеждането на обществено обсъждане.  Хората, които ще се включат  в обсъждането, следва да имат достъп до материалите по проекта, а не само до неговото наименование и размера на дълга, който общината възнамерява да поеме.

Призоваваме Ви да публикувате и осигурите достъп до следните документи, за да могат заинтересованите да формират мнение и да участват пълноценно в общественото обсъждане за поемане на общински дългосрочен дълг за проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“:

Предложение за проектно решение за избор на технология за оползотворяване на RDF;

Актуализиран идеен проект за инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък;

Решение по ОВОС, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“;

Решение за избор на площадка за разполагане на инсталацията;

Прединвестиционно проучване;

Анализ за разходите и ползите;

Анализ за съвместимостта на проекта с приложимото законодателство на ЕС в сферата на държавните помощи;

Споразумение между Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД във връзка с реализация на проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“.

Уважаема г-жо Фандъкова,

Припомняме Ви, че протоколът от общественото обсъждане на дългосрочен дълг е неразделна част от предложението на кмета по чл. 13 от Закона за общинския дълг. Нормативната уредба указва, че когато в резултат на общественото обсъждане се налага промяна в проекта и е необходимо да бъдат разгледани и оценени други алтернативи, кметът преценява необходимостта от допълване на проекта и от организиране на ново обществено обсъждане. По преценка на кмета може да бъде поискано от изготвилите проекта лица да актуализират проекта с приетите допълнения и забележки от общественото обсъждане.

За да гарантирате защитата на обществения интерес, е необходимо да осигурите всички условия за информиране на местната общност за същността на проекта, за който Столична община иска да вземе заем от 67 милиона евро.