Няколко видни германски консерватори призоваха днес за завой надясно на партията, за да си върне загубените избиратели, като отправиха предизвикателство към канцлера Ангела Меркел, преди тя да обяви избора си за министри утре, предаде Ройтерс.

Християндемократите (ХДС) ще гласуват на партийно съвещание в понеделник дали да подкрепят коалиционната сделка със социалдемократите, която ще даде на Меркел четвърти мандат, начело на голяма коалиция. Макар че се очаква ХДС да подкрепи сделката и да одобри съюзничката на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер като генерален секретар, сред консерваторите се чуват гласове, че партията се нуждае от "свежа кръв" и нова политическа посока. 

"Понякога консервативният елемент в консервативния блок би могъл да бъде по-забележим", заяви пред "Нойе Оснабрюкер" премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн от ХДС Даниел Гюнтер, а видният представител на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Александър Добринд заяви пред "Пасауер Нойе Пресе", че "консервативният блок трябва да покрие целия спектър от центъра до демократичната десница"

Изборът на Меркел за шестимата членове на кабинета от ХДС ще изпрати сигнал за посоката на нейната политика през следващите четири години. Смята се, че дългогодишният й съюзник Петер Алтмайер ще поеме министерството на икономиката, а Урсула фон дер Лайен ще запази министерството на отбраната.

Една въпросителна е дали 37-годишният Йенс Шпан, крайно консервативният държавен секретар във финансовото министерство, който възрази срещу бежанската политика на Меркел, ще получи министерски пост. 

ХСС и СПД ще обявят своите кандидати по-късно.