След неясния успех на мегафлагмана iPhone X от миналата година основната конкуренция на Apple - Samsung, отвръща на удара с новия флагман S9, представен снощи на Mobile World Congress в Барселона, Испания.

Разбира се, той отново идва в два варианта - 5,8-инчов S9 и 6,2-инчов S9 Plus. Вторият отново е с двойна камера.

На външен вид единствената съществена разлика е преместването на сензора за пръстови отпечатъци на гърба - решение, приветствано от повечето потребители. 

А ако имате набито око, може да забележите, че ръбовете са мъничко намалени - с около 1,2 мм, което си е впечатляващо инженерно постижение, имайки предвид колко малки бяха и преди.

Екранът е с 15% по-ярък и на двата модела, S9 Plus вече има 6GB оперативна памет - с 2 повече от S8 Plus. Високоговорителите са също така по-мощни и по-силни - с 40%, според Samsung.

Камерата е единствената основна функция със сериозни подобрения. Сензорът и в двата модела пуска 28% повече светлина, което ще подобри сериозно снимките на тъмно. Постижение е и подобреният запис на видео в забавен каданс - 960 кадъра в секунда, благодарение на нов DRAM чип, специално за камерата. Налице е и оптична стабилизация и на двата обектива. 

AR Emoji - поредната екстра, с която ще си играете половин час и после ще... забравите завинаги.

Друга нова екстра е AR Emoji - емотиконки с налагане на шарени и весели картинки върху реалния свят с "добавена реалност", реално копие на идентична функция в последния iPhone X. На същия принцип можете и да пробвате дигитален грим върху лицето си или да превеждате надписи около вас директно върху екрана - функция, достъпна през няколко различни апликации в Google Store от години. Традиционно корейците наблъскват в следващия си флагман всичко, което най-голямата им конкуренция е предложила преди това.

Samsung са открили заобиколно решение за функцията за разпознаване на лица на Apple - Face ID, наречена Intelligent Scan. Тя просто комбинира двата метода досега - сканирането на ирисите на очите и сканирането на лицето, което обаче не е по същата технология, която ползва компанията на покойния Стийв Джобс. Ако не успее да засече очите ви, смартфонът веднага разпознава лицето ви. Втората система обаче не е толкова сигурна, отбелязват специалисти.

Не може да се мине и без нов цвят - lilac purple.

Разбира се, всичко това има цена - в САЩ S9 ще се продава за 720 долара, а S9 Plus - за 870 долара, според доставчика. Още не са обявени цените в Европа, но по всичко изглежда, че големият модел ще е почти символично по-евтин от iPhone X.