"Дали да не помислим за общо финансиране на АЕЦ "Белене", един балкански проект за електропреносната ни система.

С тези думи премиерът Бойко Борисов, който днес е в Лондон, където участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ВБВР), се обърна към колегите си от Западните Балкани на обща пресконференция.

"Това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", днес ми дойде идея. С европейско финансиране, с акционери всички нас. Така че бихме могли да го преговорим", допълни Борисов. - "Електропреносните ни системи биха могли да се свържат. На 1 март сте добре дошли в София (тогава идва Жан-Клод Юнкер). Надявам се да си напишем домашните, да си наложим така схемите, за да привлечем инвеститори."

И посочи, че в момента България разполага с платено оборудване за централата - два реактора за 2200 мегавата, които "стоят в кашони". АЕЦ-ът може да се превърне в още един независим за региона енергоизточник заедно с газовите проекти и междусистемните връзки, допълни премиерът.

"Хората ще ни повярват на Балканите, че сме искрени, когато ни виждат с булдозерите", обърна се Борисов към колегите си, визирайки общите транспортни коридори - магистрали и жп линии, които трябва да свържат страните от региона с ЕС.

Всяко едно нещо, което би ни доближило, бихме подкрепили, посочи македонският президент Зоран Заев и призна, че в действителност Македония има недостиг на електричество и би участвала в съвместни с България проекти.

"Решили сме да опитаме да докажем, че можем да бъдем отличници в ЕС. Интересът на всяка една страна в региона е пряко обвързан с този на другите. Когато имаме дори една държава нечлен на ЕС, веднага възниква проблем. Европа е достатъчно спокойна, че балканските страни имат лидери, които не само са изградени, но и са доста силни, доказани и проевропейци, за това нашият регион от най-беден и изостанал да стане на необходимото ниво за ЕС", заяви още българският премиер.