Знаменитият испански футболист от близкото минало Енрике Кастро, известен повече като Кини, почина от инфаркт, съобщиха медиите в иберийската страна.

Той бил покосен на метри от дома си в Хихон - града, в чийто отбор започна и завърши славната си кариера. Звездата угасна на 68-годишна възраст.

Наричаха го Магьосника

Кини е смятан за един от най-добрите нападатели в историята на Испания. Печелил е 5 пъти наградата "Пичичи" за голмайстор на първенството. Поради техниката му го наричаха Магьосника.

Започва да играе професионален футбол в "Спортинг" (Хихон) през 1968 г. А през 1980 г. преминава в гранда "Барселона" и играе рамо до рамо със звезди като Алан Симонсен, Бернд Шустер и Диего Марадона. Макар и 31-годишен, Кини много бързо се вписва в състава на каталунския тим. През 1984 г. се завръща в родния си "Спортинг", където завършва кариерата си три години по-късно.

Участва на световните първенства през 1978 и 1982 г. и на европейското през 1980 г.

Смъртта на Магьосника предизвика вълна от съболезнования от известни имена в испанския футбол.

Най-вълнуващото послание към покойника отправи Давид Вия - голмайстор за всички времена на националния отбор на Испания, също започнал кариерата си в "Спортинг".

"Спомням си, че поиска от мене един ден да стана по-добър нападател от теб, и те моля да ми простиш, че не успях, но работата е там, че това е мисия невъзможна за всеки нападател, който иска да опита", написа Вия в туитър.

Отвличането

Най-известният епизод от футболната кариера на Кини е неговото отвличане. Това се случва само 6 дни след неуспешния опит за военен преврат в Испания на 23 февруари 1981 г., когато самият крал Хуан Карлос доброволно става заложник на метежниците.

Кини е похитен от безработни механици от Сарагоса. За освобождаването му те искат откуп от 100 милиона песети, равняващи се днес на 600 000 евро. Година по-рано отборът на "Барселона" е купил футболиста от "Спортинг" за 82 милиона песети (493 000 днешни евро).

Звездата е похитен на излизане от "Камп Ноу", където е вкарал два гола за победата с 6:0 над срещу гостуващия "Еркулес", заплашен с пистолет и принуден да се качи в микробус без прозорци. 

Липсата на Кини е усетена едва на другия ден. Започват преговори с похитителите, които продължават 22 дни. Те се водят лично от Хосе Кодерк - по онова време граждански губернатор на провинция Барселона.

(В края на 90-те години на ХХ век Кодерк бе посланик в България. А на среща с актива на СДС в Ловеч външната ни министърка по онова време Надежда Михайлова го обяви за седесар. Дипломатът почина през 2005 г.)

Футболистите на "Барселона" губят два ключови мача и съответно шансове за титлата. Те обаче не са в състояние да играят, а ги интересуват единствено животът на Кини и дали няма да са следващите.

Похитителите дават номера на банкова сметка в Швейцария. По изключение властите в Берн вдигат временно банковата тайна и така е разкрита идентичността на един от похитителите. Заловен е в момента, в който идва да прибере преведените пари.

А Кини е освободен след щурм на работилница, намираща се в мазе в Сарагоса. И прощава на похитителите.