Двама бивши кметове на Перник са задържани при акция на Специализираната прокуратура. Те се заподозрени, че са източвали средства на общината през фирми за сметопочистване, съобщи БНР.

Разследващите екипи на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и прокуратурата тази сутрин са започнали да правят обиски. Служителите на общината им оказват пълно съдействие. Според прокуратурата, двама бивши кметове са сключили неизгодна сделка за извозването на боклука в града. Тя е сключена през 2014 година, като е предизвикано бедствено положение и криза с боклука в общината. 

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев:

"Досъдебното производство е образувано през декември месец. Първоначално данните са били за сключени неизгодни сделки".

Според разследващите, за сделката е било платено пет, шест пъти повече, като тези пари така и не са влезли в касата на общината:

"И чрез тези фирми, грубо казано, през годините целенасочено постоянно, методично, е източвана община Перник".

Двамата бивши кметове са задържани за 24 часа. В късния следобяд вече им бяха повдигнати и обвинения за престъпления по служба.

Повод за образуване на досъдебното производство е изготвен доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на община Перник за периода 2011- 2016г., уточниха в съобщение от специализираната прокуратура. 

Установено е до момента, че на 09 септември 2014 г. от Община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева.

Освен че не е бил извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е била изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия. 

Същевременно към този момент общината е изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По основния договор е заплатена сумата от 495 168 лева.

Към настоящия момент се изземват документи от Община Перник, която оказва пълно съдействие на разследващите органи.  С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се претърсват жилища и офиси на фирми.

Разследваният договор е сключен по време, в което общината се намира в ситуация на безвластие. Кмет на община Перник за мандата 2011 - 2015 г. е Росица Янакиева, която през лятото на 2014 г. е избрана за народен представител от АБВ, а изпълняващ функциите става Илинка Никифорова от същата партия, припомня "Капитал".

През декември 2014 г. тя е става зам. областен управител, а междувременно, през ноември 2014 г., с гласовете на ГЕРБ общинският съвет избира Иван Иванов. Той е бивш зам. областен управител на НДСВ, който впоследствие се пренасочва към сдружението "Съюз за Перник", обединяващо местни бизнесмени (сред които Людмил Стойков и бившия съдружник на братя Галеви Феодор Феодоров).



Решението на общинския съвет за избор на Иванов за кмет е оспорено в съда, започва съдебна битка и общината дълго време се намира в патова ситуация. От регистъра за обществените поръчки се вижда, че през 2014 г. община Перник е имала проблем с избирането на изпълнител за сметоизвозване и снегопочистване заради обжалване на процедурата. Именно с този мотив през ноември 2014 г. кметът Иван Иванов взема решение, с което да сключи договор с консорциума ЗМБГ –ЗТК, без да се провежда конкурс, тъй като липсата на изпълнител на дейностите по сметоизвозване и сметопочистване може да създаде риск за живота и здравето на гражданите. Справка в регистъра Булстат показа, че дружество с такова наименование няма регистрация по Булстат. Според правилника за приложение на Закона за обществените поръчки регистрация по Булстат е задължително условие за сключване на договор по ЗОП.

Акцията в Перник е втора за създадената в края на миналата година антикорупционна комисия (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество - КПКОНПИ). На 1 февруари прокуратурата и КПКОНПИ влязоха в община Септември по разследване срещу кмета Марин Рачев (ГЕРБ). Тогава пред медиите Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че в държавното обвинение има списък на кметове, които ще бъдат разследвани. Следващите местни избори са през есента на 2019 г.