Станимир Стоилов от днес е национален селекционер на Казахстан. Той бе представен на пресконференция, след като подписа договор.

За назначението на Мъри се говори от известно време, още от края на миналата година, когато той стана за четвърти пореден път шампион на страната със столичния "Астана". На 8 януари Стоилов продължи договора си с "Астана" - за необявен срок.

Сега става ясно, че контрактът е бил за участието на тима в елиминациите на турнира Лига Европа - докато "Астана" е в надпреварата. Отборът обаче отпадна още на 1/16-финалите от "Спортинг" (Лисабон). И вече нямаше пречки най-успелият български треньор по футбол зад граница да поеме селекцията на Казахстан. А досегашният наставник - руснакът Александър Бородюк, бе уволнен още през януари.

Най-вероятно в "Астана" българинът ще бъде заместен от своя асистент Григори Бабаян. А българските помощници на Стоилов - Цанко Цветанов и Саид Ибраимов, ще го последват в националния тим.

"Ясно е, че националният отбор на Казахстан има проблеми, ако не беше така, щеше да бъде оставен предишният треньор, коментира Стоилов пред журналисти. - Аз ще направя всичко по силите си, за да помогна на състава. Ще успеем заедно, с общи усилия. Дали ме е страх от критики, ако не ми върви така, както в "Астана"? Не. Не се притеснявам за моята кариера, защото резултатите, които съм постигнал, остават в историята. За мен е важно отборът да върви, а за моята репутация не се притеснявам. В България имаме една приказка: "Който се страхува от мечки, не ходи в гората". Получи ми се в "Астана", защо да не се получи и в националния отбор? Да, трудно ще бъде, но аз и моят екип ще направим опит да променим нещата."

51-годишният Станимир Стоилов стана шампион на Казахстан през 2014, 2015, 2016 и 2017 г., като през 2015 г. тимът на стана първият в страната, стигнал до груповата фаза на Шампионската лига. През 2016 и 2017 г. Астана участва и в групите на Лига Европа.