Министерският съвет ще изтегли на утрешното си заседание предложението си България да ратифицира Конвенцията срещу насилието над жените и домашното насилие на Съвета на Европа, съобщава Нова тв като се позовава на свои източници.

Очаква се кабинетът да приеме решение, с което ще отмени решението си, с което одобри конвенцията от 3 януари. Министрите ще гласуват и за изтегляне на предложението до парламента да се ратифицира документа. При предишното гласуване на МС осем от министрите бяха против.

След бурни обществени дебати и протести премиерът Бойко Борисов обяви, че е нужен по-широк дебат по нейните текстове. Срещу приемането на конвенцията се обявиха коалиционните партньори в правителството от "Обединени патриоти", които даже заплашиха с трусове във властта, ако документът бъде приет. От ВМРО заговориха за референдум срещу гей браковете и джендър понятията.

БСП също се оказа против конвенцията, както и СДС. Социалистите имаха идея дори да се свика всенародно допитване за или против Истанбулската конвенция.

Св. синод пусна позиция, в която заклейми документа, който защитава жените от домашното насилие. Оттам предвиждаха и молитви, които да предотвратят приемането на конвенцията.

Главно мюфтийство също не одобри документа. 
Конвенцията раздели в мненията им и президентът Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова.

Противниците на конвенцията създадоха заплашителни образи, според които тя се опитва да въвежда, налага и защитава трети пол, а не е основно насочена срещу домашното насилие. 

В разпространения предварителен дневен ред такава точка липсва.