Цонко Цонев обяви поредния участник от "леденото кралство", който ще разтърси топла лятна Варна на 18 и 19 август.

От финландците "Апокалиптика" лъха изтънчен мраз с виртуозни нотки.

Възникнали като класическа трибютна група на "Металика", създадена от трима приятели от академията "Сибелиус" в Хелзинки, - Ейка, Пааво и Перту (не питайте за фамилните имена!), мачкат вече от 25 години - 1993 г.

Е, после добавиха авторски парчета и барабанист, а от 2014 г. и вокала Франки Перез. Когато обаче вътре в теб блъска хеви рок, инструментът няма значение - вижте само как им "отива" земетресението... или по-скоро сценотресението Макс Кавалера:

"Апокалиптика" естествено широко отвори вратата за подобни или уж различни, но със същата идея подобия като 2 Cellos, красавиците от Harp Twins и безброй други.

Другите участници - хедлайнер на едната вечер, както вече е известно, са Nighwish, също от Страната на 1000-те езера. За справка на нашите "все недооценени, защото сме малка държава" звезди, Nighwish са от градчето Китее с 9000 жители - 10 пъти по-малко от Перник... . 

А колко са обичани в България - съвсем бегла представа дава това любителско видео от 2016 г.

Само че сега бандата идва и с чисто нов албум.

Със сигурност не се нуждае от представяне и Глен Хюз. "Гласът на рока", както наричат басиста на "Дийп Пърпъл" от ерата, когато соловокал е Дейв Ковърдейл, ще свири 90 минути. Предимно в пурпурно...

Хюз има албум Resonate от 2016 г.

 

В чест и на българите от Б.Т.Р., които ще са групата на Глен, ето и тяхното най-ново парче "Моята сила":

Доколкото се подочува, предстоят и много добри новини за "катуна", т.е. - желаещите за палатки. Така на шега се определят почитателите на някогашния каварненски рок фест, след като новата кметица ги нарече така. Ех, а какви славни веселби ставаха само...

В момента билетите за двата дни на "Варна Мега рок" все още са по 90 лв., а в последния месец преди феста, т.е. - след 18 юли, ще са по 120 лв. Единични не се предлагат.