Да изобличаваш несправедливостта със салса, да обединиш модерен балет с industrial музика, да изтанцуваш живота и смъртта по илюстраторката на The New Yorker Майра Калман, да извикаш приказни образи и митове от Карпатите на сцената... Ето това очакваме от едно от най-мащабните културни събития за годината – платформата за американски съвременен танц Spotlight: USA, която ще се проведе след малко повече от две седмици в Пловдив.

Между 26 и 28 март Америка няма да бъде само шоубизнес за бързо забавление, комерсиално кино и музика, медийна върволица от суперзвезди. Защото Америка е родината на съвременното танцовото изкуството с първопроходци като Марта Греъм, Алвин Айли и Мърс Кънингам. Защото днес в Ню Йорк, Лос Анджелис, Сиатъл, Портланд, Филаделфия творят интригуващи хореографи и разнолики трупи, които имат какво да кажат.

И наистина крайно време е да ги видим в действие.

Националната платформа на САЩ за съвременен танц ще направи безпрецедентен дебют в Пловдив. Най-добрите 9 компании отвъд Океана ще се представят не само пред българската публика, но и пред стотина директори на фестивали, театри и програматори от 30 държави по света. Очертава се мащабно събитие, което ще постави България на картата на съвременните изпълнителски изкуства. Екипът на One Dance Week и техните партньори от American Dance Abroad подготвят още танцови класове, дискусии и филмови прожекции.

Каква е програмата?

Откриващият спектакъл вдига летвата високо - „Буйна вода“ на компанията CONTRA-TIEMPO поставя световния проблем за безводието – като резултат от човешката експлоатация на околната среда, като източник на расово и икономическо неравенство, но най-вече като погазеното право на най-ценния ресурс за живота.

Хореографът Ана Мария Алварез и нейните танцьори изразяват всичко това със стихията на салсата. Но не лустросаната в балните зали и филмите салса, а първоначалната й версия на свободен и непринуден социален танц, появил се в Куба и Пуерто Рико. Спектакълът включва също хип-хоп, както и препратки към пиесата на Шекспир „Бурята“ и афро-кубинската митология.

Гледайте на 26 март, 20:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“

Още по-зрелищно става на следващия ден, когато в Дома на културата „Борис Христов“ ще видим едновременно танцов спектакъл и концерт на живо. „Индустриален балет“ на хореографа Кейт Уолик е мащабна продукция в бунтарския дух на Сиатъл от 90-те. Групата на сцената ще забие в стила на ранните Nine Inch Nails, а хореографията ще ви завладее с техники от модерния балет и стила на ъндърграунд баровете, изоставените фабрики, превърнати в арт – пространства, и изобщо всички места, където кипят младежка енергия и порив към свободата.

Гледайте на 27 март, 20:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“

Финалът е отреден на "Принципите на несигурността" на хореографа Джон Хегинботам и илюстраторката Майра Калман. Това е остроумен прочит на живота, смъртта, баналностите и някои от най-големите поврати в историята. Започвайки от изригването на Везувий и гибелта на Помпей, спектакълът причина на разпокъсан дневник, на случайно пътуване из времето, в което във всеки епизод танците, музиката и образите са различни.

Дори да не сте виждали кориците на Калман за The New Yorker, рубриката й във в. New York Times, или книгите й със сатирични рисунки и афоризми, достатъчно е да гледате спектакъла, за да разберете що за странна птица е тя. Има и рола.

Гледайте на 28 март, 20:00 часа, Дом на културата „Борис Христов“

Сред акцентите в програмата са още Карпатските митове на Джона Бокеер, нестандартната гледка точка към женското тяло в "Усещане/объркване", вдъхновеният от Ницше солов спектакъл "Толкова човешко", както и личната изповед на едно момиче, спасено от изкуството, в "Цвете скелет".

Каквото и да изберете от програмата, няма да съжалявате. Защото не всеки ден може да я видим онази, другата Америка.

SPOTLIGHT: USA се организира от American Dance Abroad и ONE DANCE WEEK в сътрудничество с Община Пловдив и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Генерален партньор е Фондация „Америка за България“. Организаторите благодарят и на Посолството на САЩ в София, Trust for Mutual Understanding и Mid Atlantic Arts Foundation.