Един от най-знаменитите гласове на световната оперна сцена ще прозвучи тази година отново у нас. Хосе Карерас пристига, за да пее на 21 октомври в столичната „Арена Армеец“. Това ще бъде поредният гастрол на тенора в България след концерта му през декември 2015-а, обявен за прощален.

По онова време маестрото възнамеряваше да се оттегли от музикалната сцена и да се отдаде на фондацията си, създадена от него за борба срещу левкемията. Известно е, че Карерас страдаше от тази болест и успя да се излекува. Сега вероятно е почувствал прилив на сили, за да реши да се върне отново пред публика. А и както се е случвало с много други звезди, всеки концерт, обявен за „последен“, най-често е предпоследен…

В рецитала на испанеца у нас ще излезе един от учениците в неговия майсторски клас – тенорът Росен Ненчев.

„Има много красив лиричен глас, който много ми харесва. Пее с чувство, с усет, с динамика“, споделя за Ненчев Карерас, цитиран от „Моко солюшънс“.

„Маестрото е невероятен човек. Има силна аура около себе си. Съветът, който ми даде и винаги ще помня, е да бъда себе си“, коментира 36-годишният изпълнител.

Хосе Карерас е голяма личност на световната музикална сцена, с изключителна кариера в операта. Популярен е и сред масовата публика с участието си в "Тримата тенори". Затова новината, че за предстоящия му концерт в България му е нужен „патрон“, няма обяснение. В тази роля организаторите „Моко солюшънс“ обявяват, че ще влезе Христо Стоичков. Дотук Карерас се справяше отлично на сцената и без патрони… Но за „Моко“ певецът може би не е така авторитетен у нас, колкото Стоичков.

Ето какво е обяснението на организаторите в съобщение до медиите:

„Единият от знаменитите „Трима тенори“ ще излезе отново пред многобройните си почитатели у нас, въпреки че е разредил до максимум участията си на голяма сцена. Изненадващата визита на Хосе Карерас в София е още едно доказателство за дългогодишното приятелство и дълбоко уважение, което свързва великия тенор и Христо Стоичков.“

Домакините на Хосе Карерас неотдавна влязоха в информационния поток и със сигнал до ДАНС, изпратен от „Музикаутор“. Според организацията за авторски права „Моко солюшънс“ укрива приходи за милиони левове и не плаща авторски права. Още тогава „Площад Славейков“ потърси позицията на фирмата организатор на концерти, но засега все още няма отговор. Междувременно от „Музикаутор“ информираха, че със случая се занимава ГДБОП.

 

 

Билетите за концерта на Хосе Карерас в „Арена Армеец“ са вече в продажба, цените са от 70 до 180 лева.

"Площад Славейков"