Ако сигнал от извънземна цивилизация достигне до Земята, те най-вероятно вече са отдавна мъртви. Това е установил физикът Клаудио Грималди и неговите колеги, които са се заели да сметнат колко от галактиката ни е пълна със сигнали от извънземни в даден момент, съобщава ScienceNews.org.

Това е своего рода допълнение на известното Уравнение на Дрейк от 1961 г., което изчислява колко цивилизации в Млечния път имат технология за излъчване на радиосигнал. Самият проф. Франк Дрейк е част от екипа учени.

При подобни изчисления винаги са нужни предварителни презумпции - например, че технологичните цивилизации се раждат и умират с едно и също темпо. Когато една подобна цивилизация, успяла да прати сигнал в Космоса, умре, той продължава да пътува в пространството. Част от нашата галактика вероятно е пълна с такива сигнали.

Ако една цивилизация е издържала по-малко от 100 000 години - времето, за което светлината минава от единия край на галатиката до други, то шансът цивилизацията, която чуем на Земята, все още да съществува, е изключително малък.

Хората излъчват радиосигнали от едва 80 години например. Те досега са покрили едва 0,001% от галактиката ни.

Според изчисленията на учените средният брой сигнали, които минават през Земята в даден момент, би трябвало да е равен на броя на цивилизациите, които излъчват в момента - дори и тези, които чуваме, да са различни от тези, които излъчват. Защо обаче досега не сме засекли подобни излъчвания? Грималди пише труд по въпроса.