В продължение на месеци собственик на малка фирма за разнос на плодове и зеленчуци е рекетиран брутално от бивши и настоящи служители на Националната агенция за приходите (НАП), разкри предаването "Господари на ефира" по Нова тв.

Пред камерата потърпевшият Хюсеин Колаксъзов разказва как сметките и транспортът му са запорирани от главния публичен изпълнител в НАП Стефан Лозанов след извършена ревизия.

В продължение на месеци Лозанов изнудва бизнесмена. Дори, без да се притеснява, му дава банкова сметка, в която да се превеждат част от парите и на която е титуляр.

Свързва го и с адвокат Велислава Кирилова, която е бивш служител на НАП. Тя поискала хонорар от 700 лева, за да... каже на Колаксъзов, че трябва да продължи да плаща на работещи в агенцията, за да продължи да развива бизнеса си.

Лозанов също обяснява на бизнесмена, че трябва да брои пари за по-висшестоящите в НАП, за да му се помогне. Първоначално търговецът платил 3000 лева. След това му поискали още 5000 лева, за да "не стане по-лошо".

Но държавните бирници го "доят" безогледно и с по-малки суми: каквото може и по всяко време, става ясно от комуникацията, която Колаксъзов прилага.

След излъчването на материалите по темата репортерът на "Господарите" Боби Ваклинов се срещна с говорителя на НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че категорично не приема подобни корупционни практики и агенцията съдейства на прокуратурата.

Целият отдел, в който работел Лозанов, бил подложен на проверки. А самият главен публичен изпълнител вече е уволнен.

"Тук става дума за организация, при която един служител на НАП очевидно върши безобразия", каза Бъчваров и допълни, че според данните, събрани при вътрешно разследване, не става дума за схема, а за чист рекет.

Засега не се е чуло Висшият адвокатски съвет да е предприел стъпки срещу адвокатката.

По-късно от прокуратурата разпространиха съобщение, че и тя, както и главният извършител се разследват в досъдебно производство:

 По повод подаден в полицията на  06.01.2018г. сигнал от представители на предаването „Господари на ефира“ за корупционни практики в ТД НАП София, на 08.01.2018г. Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 301 от НК (подкуп).

Сигналът, подаден чрез предаването, се отнася до гражданин, пострадал от действията на длъжностно лице.

След проведено изключително интензивно разследване, в хода на което са извършени множества процесуално-следствени действия, на 13.02.2018г. към наказателна отговорност е привлечен С.Л.-служител на ТД НАП София по обвинение за престъпление по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.2 вр. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал.1 от НК ( получаване на подкуп чрез изнудване посредством служебно положение).

Към наказателна отговорност е привлечен и съучастника на С.Л.- В.К.Спрямо нея са предявени две обвинения - за съучастие в престъплението по чл. 302 т.1 и т.2 НК , и за престъпление по чл. 304б ал.1 от НК /търговия с влияние/.

С. Л. и В. К. са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.

Софийска градска прокуратура благодари на екипа на предаването „Господари на ефира“ за проявената гражданска позиция при подаването на сигнала до компетентните органи.

Използваме възможността да подчертаем, че именно доброто взаимодействие с разследващите журналисти и незабавната реакция на ГД“НП“ и Софийска градска прокуратура доведоха до събиране на доказателства съгласно изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс за   престъпната дейност на обвиняемите лица и нейното преустановяване.