Петролно-газовият гигант Royal Dutch Shell напуска Нова Зеландия след сто години бизнес в страната, става ясно от съобщение на Shell. Компанията е постигнала споразумение да продаде бизнеса си там на австрийската OMV за $578 милиона.

Планира се сделката да бъде финализирана през последното тримесечие на 2018 г. Служителите на Shell Taranaki Limited и Shell New Zealand ще преминат на работа в OMV New Zealand.

От Shell отбелязват, че тази стъпка е в съответствие със стратегията на компанията за продажба на активи за $30 милиарда до края на тази година. Това ще реорганизира в оптимална степен структурата на компанията, ще повиши финансовата ѝ стабилност и конкурентоспособност.

Royal Dutch Shell се занимава с добив и преработка на въглеводороди в над 40 страни по света. Наред с това британско-холандският концерн притежава най-голямата в света търговска мрежа от бензиностанции в повече от 80 държави. 

В България компанията извършва проучвателни сондажи за петрол и газ в блока "Хан Кубрат" в Черно море и притежава 96 бензиностанции.