Жителите на Русия почти със сигурност ще изберат в неделя Владимир Путин за четвърти път за президент като знак на доверие в изправянето му срещу Запада, който го смята за автократ, пише Ройтерс.

Проучванията дават огромна преднина за Путин, в резултат на което той ще навърти почти четвърт век на върха на държавата. Така той ще отстъпва само на Йосиф Висарионович Сталин, управлявал от 1924 до 1953 г.

Путин е президент от 2000 до 2008 г. И от 2012 г. Досега. Ако той спечели четвърти мандат, той ще бъде президент поне до 2024 г.

Единственото, което би помрачило триумфа на Путин в проучванията, е ако апатията на избирателите заради предизвестения резултат доведе до ниска активност или ако малцинството от руснаците, които имат право на глас, му се противопоставят, излязат на улицата, за да протестират срещу това, което смятат за недемократичен фарс.

В предизборната кампания, където се радваше на абсолютно предимство и медиен комфорт, президентът се обяви за единствения човек, който може да защити Русия от враждебния към нея свят.

Неговите привърженици смятат руската военна намеса в Сирия и анексирането на Крим за доказателство за патриотизма на Путин. Според тях наложените заради войната в Украйна санкции на Запада са цена, която си струва да бъде платена.

Противопоставянето се засили заради обвиненията на Великобритания, че Кремъл е използвал нервнопаралитичен газ, за да отрови руския двоен агент Сергей Скрипал. Москва отхвърля нападките.

Проучване от 9 март на държавния Общоруски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) дава на Путин подкрепа от 69 на сто. Най-сериозният му съперник е кандидатът на Комунистическата партия Павел Грудинин, но той има едва 7 процента.

Ксения Собчак – телевизионна водеща и семейна близка на Путин, превърнала се в яростен критик на Кремъл, има едва 2% подкрепа.

Избираме президент... Избираме бъдеще!" Това гласят билбордовете за утрешния вот в Русия.

В Кремъл също признават, че доминацията на Путин може да накара много хора да не гласуват. Ниска активност ще подкопае легитимността му сред управляващия елит, създаден в известна степен от способността му да си създава подкрепа сред народа.

Алексей Навални – първият политик, посмял да се противопостави на Кремъл от години насам, не е сред кандидат-президентите. Наложена му е забрана за участие заради присъда за корупция по дело, за което той твърди, че е фабрикувано от Кремъл. Чрез социалните мрежи Навални зове за бойкот на изборите.

„Кампанията ни за бойкот е успешна“, заяви той.

Като доказателство опозиционерът изтъкна факта, че държавните чиновници зоват хората да гласуват, като им обещават храна с намаление в избирателните секции. Според него се упражнява натиск върху държавните служители и учащите се да гласуват.

Макар победата да му е гарантирана, Путин ще бъде изправен пред редица предизвикателства през следващите 6 години, отбелязва Ройтерс.

Заради ниските цени на петрола и западните санкции БВП на Русия отбеляза ръст едва от 1,5 на сто през 2017 г. Това е доста под икономическия ръст, на който страната се радваше в първите години на управлението му.

Путин говори неведнъж за съживяване на растежа. Препоръчаните от много икономисти стъпки, като значително намаляване на ролята на държавата в икономиката, обаче срещат съпротивата на хората от президентското обкръжение, които дължат своите статут и богатство на държавата.

Следващият мандат на Путин може да мине и под сянката на несигурността заради плановете за годините след неговия край. Конституцията не разрешава повече от два поредни мандата и той твърди, че няма да я променя. Източници от управляващия руски елит очакват Путин да повтори хора си от 2008 г., когато се оттегли и за 4 години бе заместен от предания си премиер Дмитрий Медведев, макар че дърпаше конците зад кулисите. А след това двамата отново размениха ролите си.

Ако Путин иска да се оттегли спокойно, той ще трябва да си осигури наследник. Това заплашва да всее напрежение сред съперничещите помежду си групировки в елита.