Един мечтател идва в България - Бас Лансдорп, главен изпълнителен директор на Mars One. Холандският предприемач работи за първата човешка колония на Червената планета и идва в София, за да разкаже за своята идея на събитието "Следваща цел: Марс".

Лансдорп представи през 2012 г. своята идея за еднопосочна мисия до Марс в близките десетилетия. Първите колонизатори трябва да построят убежище и да си осигурят възможност за оцеляване в различна гравитация и атмосфера. Финансирането на проекта ще се базира един вид риалити шоу - целият процес по избора на първите колонизатори, подготовката и самата мисия ще бъдат излъчван. 

Над 200 000 души от цял свят са кандидаствали за мисията, сред тях и стотици българи. В първоначалната селекция от 100 души обаче няма наши сънародници. Лансдорп определя като най-голямо предизвикателство не финансирането (по първоначални планове ще са нужни над 6 млрд. долара), а решението на екипажа завинаги да напуснат планетата ни.

Създателят на Mars One идва в София на 23 март в Sofia Event Center, зала Sigma. Той ще започне гостуването си с публична лекция от 18 ч, после ще отговаря и на въпроси, разкривайки повече за това как ултимативната цел на проекта ще бъде постигната.

Останалата част от събитието е за 108-те VIP гости, които ще имат и шанс да се видят с Лансдорп лице в лице. Билети могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim. Специален гост ще бъде Адриана Маре, една от 100-те избрани засега бъдещи колонизатори.

Събитието, организирано от фондация ELEVATE, е под патронажа на държавния глава Румен Радев.

Сред партньорите на събитието са Института за космически изследвания и технологии към БАН;  Българско Астронавтическо Дружество;  Катедра Астрономия в СУ ‘Св. Климент Охридски’; Space Academy; Kids in Tech; Jamba;  Open Sofia;  Атлантическият Клуб в България;  Dutch Chamber of Commerce in Bulgaria;  BASSCOM;  Business Park Sofia;  British Council, Bulgaria и др. 

Медийни партньори на събитието са NOVA Broadcasting Group, БГ Наука, БНР, FM+, БТА и Клуб Z.