Обходът на Поморие, който е 5.84 км и е част от пътя Бургас-Слънчев бряг, ще започне да се изгражда през лятото, а пътната връзка между магистрала "Тракия" и Стара Загора - догодина. Това стана ясно от отговори на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в парламентарния контрол днес.

Относно поморийската отсечка той съобщи, че е избран изпълнител на обекта, но реализацията се бави заради дела от недоволни от обезщетенията собственици на земи по трасето. По думите на министъра очакванията са до лятото съдът да се произнесе и работата да започне.

Нанков заяви, че по обхода може да се работи и лятото, защото трасето не засяга съществуващия път. Това лято ще бъде пуснат разширеният път Поморие-Ахелой, както и обходът на Ахелой, също част от пътя Бургас-Слънчев бряг. Министърът допълни, че се работи и по завършване на северния обход на Бургас.

Разширяването на пътната връзка между магистрала "Тракия" и Стара Загора ще започне догодина, като изграждането й ще отнеме 9-10 месеца, каза още Нанков. Става въпрос за пътя, който влиза в града откъм летището, като вместо по една лента, ще има по две. Необходима е актуализация на работния проект, който е отпреди десет години. Иначе всички предварителни процедури, включително отчуждаване и изкупуване на нужните земи, са приключили.

За разширяването на пътната отсечка с дължина около 5 километра ще са нужни около 25 млн. лева, които ще бъдат предвидени в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2019 г. Изграждане на втори подход между магистрала "Тракия" и Стара Загора няма да има.

Наред с пътищата, регионалният министър отговаряше и на въпроси за ОП "Региони в растеж". По нея са предвидени над 614 млн. лева по 191 договора за проекти в Северозападния район, Родопите, Странджа-Сакар и планинските и полупланинските райони. Основната цел е повишаване на заетостта и привличане на инвестиции в тези изостанали региони.