Президентът Румен Радев очаква на срещата във Варна между ръководителите на ЕС и на Турция България да не остава само в ролята на домакин, а да постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните работи на България, в изборния процес, във вероизповеданията, а също и за обезщетенията на тракийските бежанци. Вече стана ясно, че преди началото на срещата между Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Ердоган премиерът Бойко Борисов ще разговаря за кратко с президента на Турция.

"Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетенията на тракийските бежанци", заяви Румен Радев след срещата си с президента на Словения Борут Пахор. От думите му стана ясно, че позицията, която смята да изрази България, не е координирана с него. "Не е съгласувана, но аз съм изказал публично своите съображения."

"Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес“, посочи държавният глава.

"Всички тези, които са в защита на българския интерес, имат моята подкрепа. Това е важна среща", допълни още той. Във връзка с предстоящата среща между него и турския президент Ердоган в рамките на срещата на НАТО в Брюксел държавният глава коментира: "Отговорих на г-н Ердоган за неговото предложение да направим тази среща в рамките на срещата на върха на НАТО през юли. Надявам се той да приеме това предложение. Разбира се, темата ще бъдат нашите двустранни отношения.“

Изтреблението, преследването и разоряването на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да бъде забравян, каза още Радев, който участва в тържественото поклонение по повод Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея.

"Паметникът на Одринската епопея ни напомни и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци, но войнската доблест и непреклонност не може да изкупи слабостта на политиците както на някогашните, така и на днешните. В този славен ден на Тракия, мястото на всеки български държавник е тук, сред вас. Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и на национално достойнство". 

Срещата с президента на Словения

"За Балканския полуостров и Западните Балкани е от изключителна важност свързаността – транспортна, дигитална, енергийна. Словения и България дават един изключително добър пример в тази насока. България и Словения са от двете страни на крехкия регион, наречен Западни Балкани. Много е важно от тези две страни да има държави, които допринасят за стабилността и сигурността на региона, както и да дават личен пример в положителното развитие на своите двустранни отношения.”

Това заяви още Радев на съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор, който е на официално посещение у нас.

Българският държавен глава подчерта, че откриването на директна самолетна линия между София и Любляна ще даде нов тласък в туризма, което е важна предпоставка за развитието на икономическите отношения между двете страни.

"За нас е от съществена важност опитът на Република Словения в постигането на един от най-високите темпове на икономически ръст в ЕС, в осигуряването на висок стандарт и качество на живот на словенските граждани”, каза още Радев.

Президентът подчерта, че със Словения не сме просто партньори в ЕС и НАТО, а споделяме и сходен исторически опит и традиции. Борут Пахор и Румен Радев са обсъдили и подкрепата на Словения за присъединяването на България към Шенген, съобщи още агенция "Фокус".

Словения е част от пространството на отворени граници в Европа от 2007 г.

„С президента на България говорихме и по някои въпроси, които по особен начин свързват Словения и България. Той много любезно спомена добрия словенски опит за примиряване с миналото. Това е процедура, която никога няма да бъде завършена. Такъв е духът на времето”, заяви на свой ред президентът Пахор. 

„Трябва да живеем с историята по такъв начин, че да създаваме добро бъдеше за децата ни.” „Словения и България се намират от двата края на един конфликтен и тежък регион – Западните Балкани. Регионът, който се старае да се присъедини към ЕС и НАТО”,  допълни словенският държавен глава.