Освен САЩ и Канада, 15 европейски държави, повечето от ЕС, гонят руски дипломати, в т.ч. Румъния и Хърватия, както и Украйна. Съединените щати експулсират 60 дипломатически служители и закриват консулството в Сиатъл заради близостта му до военна база за подводници.

Вълната от експулсирания започна с Великобритания, която изгони 23-има руски дипломатически служители заради отровения шпионин - бившия руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри.

Държавите от Европа са: Франция (4), Полша (4), Украйна (13), Чехия (3), Литва (3, в т.ч. две военни аташета), Естония (1 - военен аташе), Дания (2), Финландия, Италия (2), Нидерландия (2), Германия (4), Румъния (1), Хърватия (1) и Латвия (1).

Канада гони четирима сътрудници на посолството и генералното консулство, а САЩ - 48 души от руската дипломатическа мисия и 12 от мисията в ООН.

Ирландското правителство също обмисля да експулсира руски дипломати.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че към тези мерки са решили да се присъединят 14 държави от Общността. България не е сред тях.

Засега не е вземано такова решение, отговориха около 18,15 часа българско време днес от Министерството на външните работи на запитване на Клуб Z.

Във Варна, където е за срещата на върха ЕС-Турция, Туск каза, че "допълнителни мерки, в това число и нови изгонвания на дипломати, не са изключени в идните дни и седмици".

Държавният департамент на САЩ заяви в свое изявление: "На 4 март Русия използва военно нервнопаралитично вещество, за да се опита да убие британски гражданин и дъщеря му в Солсбъри. Тази атака срещу нашия съюзник Обединеното кралство изложи на риск безброй невинни животи и доведе до сериозни наранявания на трима души, включително полицай. Това е скандално нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и нарушаване на международното право".

Руското външно министерство определи гоненето на руски дипломати като "неприятелска и провокационна стъпка". Оттам заявиха, че тези действия "на група страни" няма да останат без отговор и Москва ще реагира.

В същото време британският премиер Тереза Мей приветства предприетите от държавите действия.

"Ние приветстваме днешните действия на нашите съюзници, които ясно показвата, че ние сме рамо до рамо, изпращайки най-силния сигнал към Русия, че не може да продължи да нарушава международното право", се казва в изявление на "Даунинг стрийт" 10.

За премиера Бойко Борисов обаче представените от британския премиер доказателства за руска следа в отравянето на Скрипал - на заседанието на Европейския съвет миналата седмица - очевидно не са били достатъчни. По думите му, "високата степен на вероятност" не е достатъчна за подобна "драстична мярка". Официалната позиция на България, изразена от министъра на външните работи Екатерина Захариева през уикенда, беше, че София няма да го прави.

Днес МВнР отново потвърди позицията, че към момента няма промяна в позицията на България и няма да бъдат гонени руски дипломати.

Русия ще анализира ситуацията с решенията на САЩ, редица страни от Европейския съюз и други държави да изгонят руски дипломати, след което нейното външно министерство ще представи на президента Владимир Путин предложения за ответни мерки, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Предстои да анализираме ситуацията, възникваща във връзка с обявените решения за изгонване на наши дипломати от редица страни. Основният анализ ще бъде направен в нашето дипломатическо ведомство. След това ще бъде докладвано на президента и ще му бъдат представени предложения за ответни мерки. Окончателното решение ще бъде взето от руския държавен глава", заяви Песков.

По думите на говорителя Русия съжалява за тези решения и ще отговори въз основа на принципа на реципрочността. Песков засега не прогнозира дали решението на САЩ за изгонване на руски дипломати ще се отрази на перспективите за руско-американска среща на върха.