България е там, където живее и един български гражданин - това е теза на държавници, министри на образованието и учени. И ако ние сме съгласни с тези констатации - че душевните граници на българския народ се простират дотам, където има и един български гражданин, то същото право трябва да признаем и на други държавници.

Така Лютви Местан оправда пред бТВ тази сутрин поведението на Реджеп Ердоган, който за пореден път позиционира Кърджали "в душевните граници" на Турция преди две седмици.

"Аз ще се радвам да чуя български президент да каже, че неговото сърце побира и любовта към неколкостотин хиляди български граждани, които живеят в Бурса и Измир, а не тези граждани да бъдат малтретирани на границата, за да им се отнеме правото на глас", коментира лидерът поведението на т. нар. патриоти по време на предишните парламентарни избори.

А ДОСТ била на изборите жертва на "цялостна националистическа организирана агресия и атака".

Границите са свещени и всяко прекрояване води до войни, каза още Местан и призова тезата на Ердоган да не се смесва с някакви заплахи за териториални претенции. На него му омръзнало Турция да се размахва като някакво плашило.

Опозиционерът обаче бе доста хвалебствен към Бойко Борисов и се възмути, че за големия успех - срещата във Варна, се направил опит да се привнесе "един откровено балкански привкус с метафорите за шербета".

По-важният въпрос в отношенията Република Турция - Република България е това, което се случи и се превърна в сериозен геополитически пробив на българската дипломация, персонално на министър-председателя Борисов. Но онова, което може да влезе в учебниците по медиация, ще бъде "Варна 2". Т.е. - ако Бойко Борисов успее да организира втора среща, той ще е направил исторически пробив.

Следващата среща може да бъде разговор за ценностите, за пресечната точка на Турция с ЕС. Когато говорим за ценности, няма по-висока ценност от евроатлантизма и привличането на Турция от атлантическото в евроатлантическото пространство, ще направи евроатлантическото пространство много по-сигурно.

Той каза, че не разбирал протестите на десни партии в лицето на ДСБ и "Да, България" срещу Ердоган.

"Турция е най-търпеливият член на ЕС – подала е молба още пред ЕИО, официална молба - 1987 г., статут на кандидат от 1995 г., през 2005 г. започна преговорният процес."

И още:

"Категорично Турция трябва да бъде член на ЕС и това не е нова позиция, моя." 

Местан посочи журналиста Георги Коритаров като автор на развитата още преди десетилетие концепция за присъединяване на Западните Балкани, Турция и Украйна към ЕС, развита още през 2014 г.

Без членството на Турция европейският проект няма да е пълен. Европа ще остане един затворен християнски клуб и няма да е силен в новата глобална конкуренция.

Той стигна и по-далеч, като заподозря, че това е опит на ЕС да се прикрие едно лошо отношение към различията.

През цялото време обаче той не искаше да отговори ще признае ли югоизточната ни съседка геноцид над български граждани в миналото: 

"Всяка война има за резултат, за съжаление, хиляди и десетки хиляди невинни граждани. Да се търси определнието геноцид за всяка трагедия, струва ми се, е прекалено неприемливо."

"Не съм специалист историк, както и вие не сте, затова моята препоръка е тези теми да ги оставим на експертите историци", направи забележка Местан на водещия Антон Хекимян.

А на настоятелните му въпроси за състоянието на човешките права и основни свободи при съседите Местан обърна внимание - да видим първо как са те в България.

"Първо гледаме собствения си двор. Аз например твърдя, че в България не са покрити европейските стандарти за свобода на политическата дейност."

Местан оправда режима на съседите и с това, че "днес Турция води тежка война с терора".

Той категорично отхвърли обвиненията, че партията му се е финансирала от фондация, която бе дерегистрирана по искане на прокуратурата. Но каза, че ако не е била атаката срещу ДОСТ, днес те са щели да бъдат парламентарно представена политическа сила. 

"Имаме огромни порблеми с финансирането. Издържаме се само с членски внос", каза още Местан.

- Е, колко ви е членският внос - попита Хекимян.

- Ние имаме 20 000 членове.

- Е, колко ви е заплатата като пердседател?

-Не получавам заплата.

- Ами как се издържате?

- Това вече е частен въпрос, аз съм декларирал всичко, както е по закон.

Местан трябваше да изгледа и видео на Мустафа Карадайъ, в което се говореше за врагове и предатели, но се "отваря вратата" за всички разкаяли се обратно в ДПС.

Той го нарече "истерия на безсилието".

"Аз мислех, че колегите ни са в час. Тече процес на мащабна ценностна трансформация в европолето на избирателите – турци и мюсюлмани.

По принцип идеята да обединим всички турци под едно политическо крило е проблематична идея."

А на въпроса дали ще се върне в ДПС той отговори:

"Моля?! Аз съм председател на ДОСТ – ярката алтернатива на ДПС, и призивът да се закрият алтернативните партии, избирателите да се върнат в ДПС е проява на политическа арогантност. И показва, че тези хора живеят в свой измислен свят, който няма нищо общо с политическата реалност.

Те загубиха 200 000 гласа, на местните избори предстои да се направи качествен пробив от партия ДОСТ. И едва тогава ще се види, че ДПС ще плати тежка политическа цена за всички свои грешки."