Руският посланик у нас Анатолий Макаров заяви, че българската реакция по случая с отзования българския посланик в Москва е разбираема и правилна.

Според него националните интереси не трябва да бъдат забравяни заради солидарността. Макаров допълни, че Русия винаги е била и ще бъде надежден партньор на България и Европейския съюз, предаде Нова тв.

„Считам, че позицията на България в тази ситуация е много разумна и добре претеглена, а именно решението на вашия министър-председател – първо да се получат доказателства, а после да се взима решение, а не обратното. Не може заради солидарността да забравяш своите национални интереси и смятам това за неправилно. Уверен съм, че рано или късно правдата ще възтържествува и всичко ще си дойде на мястото. Русия винаги е била, а и ще бъде надежден партньор и на България, и на ЕС”, заяви н.пр. Анатолий Макаров.

Във вторник министър-председателят Бойко Борисов нареди посланикът ни в Москва Бойко Коцев да се върне в София за консултации с правителството. Мярката е заради напрежението между Русия и Запада след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Два пъти преди решението посланикът ни в Русия да бъде извикан, от МвНР категорично съобщиха, че България няма да отзовава дипломати.