Британските депутати започват проверки, свързани с прането на пари, санкциите и икономическата престъпност, със специален акцент върху имоти, закупени с "мръсни пари", в условията на нарастващо напрежение с Русия, предаде агенция Ройтерс. Финансовият комитет на Камарата на общините на парламента на Великобритания започва разследването.

По-рано този месец премиерът на Обединеното кралство Тереза Май заяви, че няма място за "сериозни престъпници и корумпирани елити" предвид британската реакция срещу отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, за което Лондон обвини Русия. Бившият офицер от ГРУ - 66-годишният Скрипал, и 33-годишната му дъщеря Юлия, отровени на 4 март, са в критично състояние, макар и стабилизирани след атаката с нервнопаралитичния агент новичок.

Великобритания и Русия експулсираха по 23 дипломати. 

"Предвид заплахите, пред които е изправено Обединеното кралство, ефективността на режимите, които използваме, за да предпазим финансовата си система от злоупотреба, никога не е била по-важна", каза Ники Морган, председател на комисията по бюджет на Министерството на финансите, която ръководи разследването. Великобритания, особено лондонският пазар на имоти, се превръща в предпочитана дестинация за изпиране на приходите от чуждестранни престъпления и корупция - т.нар. мръсни пари", добави Морган.

Морган заяви, че проверката ще направи преглед и на усилията на Великобритания в международен план в борбата с прането на пари и финансирането на тероризма.



Според данните, цитирани от комисията по ценни книжа, международната организация "Прозрачност без граници" е съобщила, че имущество за 4.4 милиарда паунда ($6.2 милиарда) е закупено със средства, чийто произход е "съмнителен". Дял в тази сума имат руснаци, закупили британски недвижими имоти на стойност 880 милиона паунда ($1.2 милиарда).

Лондон е притегателна дестинация за богатите руснаци, които купуват имоти тук, а притокът на руски пари е довел дотам, че британската столица е наричана "Лондонград", пише Ройтерс. Но въпреки твърдата реторика на Мей относно руските елити тя не е посочила хора или компании, към които мерките биха били специално насочени.

Как отговори Кремъл

Британските власти предприемат срещу Русия непредсказуеми стъпки- и евентуална забрана за обслужване на руските еврооблигации ще накърни репутацията на Лондон, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Разбира се, това е много важно, тъй като засяга като цяло имиджа на страната като надежден икономически партньор. Разбира се, тези решения няма как да не навредят на репутацията на тези страни в отношенията им с други инвеститори", каза Песков относно възможни санкции от страна на Обединеното кралство. Поради това сега наблюдаваме и следим внимателни тези изявления."

Поради факта, че Обединеното кралство в момента е доста непредвидима страна в отношенията си с Руската федерация по отношение на адекватността на проявите, ни е трудно да преценим какви други варианти биха могли да обсъждат..., добави Песков.

Както съобщи The Guardian, британският премиер Тереза ​​Мей смята да обмисли възможността за въвеждане на забрана за обслужване на руски еврооблигации от клиринговите дружества Euroclear и Clearstream. Тази мярка ще предотврати препродажбата на дългови ценни книжа на вторичния пазар и ще изплаши европейските и американските инвеститори.

Американският посланик в Москва Джон Хънтсман обаче в интервю за телевизионния канал на RBC не изключи възможността за арестуване на руски активи в Съединените щати.