Редно ли е депутат да се съмнява в работата на прокуратурата? Или дори да изказва подозрения за корупция в държавното обвинение? Главният прокурор Сотир Цацаров и партия ГЕРБ видно считат това за недопустимо. А въпросът бе обсъден в детайли на днешното заседание на парламентарната етична комисия.

Повод за тежката дискусия бе сигнал на главния прокурор към Народното събрание, според който депутатът от БСП Таско Ерменков не е проявил нужното уважение към гражданка и е накърнил принципа за разделение на властите - все нарушения според етичните правила на парламента. 

Въпросната гражданка е прокурорката Валентина Ранчева, която сама се е оплакала на Цацаров за изявления на Ерменков пред "Нова ТВ" по повод нейно производство. Думите на червения депутат бяха прочетени многократно в заседанието в различни варианти, така че ги предаваме точно от предаването:

"Прокуратурата и прокурора, който е там, дава нареждане - пуснете го човека, и възбуждаме дело срещу неизвестен извършител. Представяте ли си го това нещо? Питам това какво е, безплатно ли го е направил?"

Става въпрос за случай от ноември миналата година, при която на границата с Турция бива спряна кола с дипломатическа регистрация за проверка. Единият от пътниците се легитимира с изтекъл дипломатически паспорт, което дава повод на полицаите да претърсят колата. В нея кола откриват 35 кг злато, 100 000 къса цигари и 550 опаковки инжекционен разтвор с изключително скъпия човешки хормон на растежа - контрабанда на стойност над 500 000 лева. В добавка, колата е минавала границата със същия шофьор 217 пъти за една година, или по 14 пъти на месец. Ерменков продължава разказа:

"Това е пар екселанс контрабанден канал. И по-интересното в цялата тази работа е защо прокурора, как се е мотивирал и защо го е пуснал? Това не е ли корупция?", продължава Ерменков.

И на вас ли ви стана интересно? Не може, казва Сотир Цацаров, защото това означава да обвиниш държавното обвинение в корупция. 

Пред своите колеги депутати Ерменков допълни други любопитни факти - например, че прокурорката Ранчева е оправдала решението си, че тъй като колата е дипломатическа, а лицето с дипломатическия паспорт - с дипломатически имунитет, затова не е можела да ги спре. Така пишело във Виенската конвенция. Червеният депутат отбеляза, че колата не придава имунитет на шофьора, независимо от регистрацията си, а дипломатическият имунитет важи само когато лицето е на мисия в друга държава.

Ерменков призна, че в крайна сметка двете лица в колата са подведени под отговорност и привлечени като обвиняеми - но това става на 5 февруари тази година, а неговото изказване пред бТВ е на 23 януари.

Повечето от колегите му в етичната комисия (която е на паритетен принцип - по двама от всяка партия) се съгласиха, че думите му са поставяне на въпрос и изразяване на съмнение, което е основателно. Или както един от тях обобщи, "и бабичка на Женския пазар ще се усъмни, когато чуе тази история".

ГЕРБ-ерът Спас Гърневски обаче бе на друго мнение - че трябва да се докаже дали прокурорката е извършила нещо нередно, и само ако това е така, да не бъде наказан Ерменков.

"Ако Таско там е правил политика, значи е сбъркал. Една е ключовата дума тук - "той безплатно ли го е направил?". Аз не мога да се съглася, че това не е намек за корупция."

Неговият съпартиец Иван Вълков тук шеговито суфлира:

"Ами не безплатно, държавата му плаща заплата." (на прокурорката, бел.ред.)

Той явно не счете, че това е съмнение в корупция срещу целия държавен апарат.

В крайна сметка Гърневски поиска главният прокурор Сотир Цацаров да бъде призован в етичната комисия (макар да отказва покани дори от правна) и да обясни дали подопечната му прокурорка си е свършила изрядно работата (макар в сигнала главният прокурор изрично да е посочил, че това е така). Това предложение бе отхвърлено - ако господин Гърневски бе следял внимателно действията на прокуратурата, щеше да знае, че Цацаров отказва да коментира каквото и да е пред депутатите за течащи производства - и дори поиска Конституционния съд да потвърди, че има право да им откаже.

В крайна сметка депутатите единодушно гласуваха против искането да бъде признато етично нарушение от страна на Таско Ерменков. С изключение на ГЕРБ-ерите - те отказаха да участват във вота, тъй като "има невъзможност да се изясни фактическото състояние на казуса".