Напрежението между Гърция и Турция продължава да расте, след като гръцкият министър на отбраната Панос Каменос съобщи, че изпраща 3500 войници на островите в източната част на Егейско море и още 3500 близо до североизточната част на границата с Турция. Каменос обясни, че взима тези мерки поради непрестанните провокации от страна на съседската държава. 

По време на упражнение за запасняци на остров Икария на 4 април той остро заяви:

„Ако са достатъчно смели, предизвиквам ги да оспорят и една педя от нашата територия... Ние, обединените гърци, ще ги смачкаме.“

Министърът допълни, че всички гърци трябва да бъдат нащрек, тъй като Турция непрекъснато отправя заплахи. На фона на нарастващото напрежение по-рано тази седмица комисията по отбрана в гръцкия парламент одобри искането за увеличаване на военните разходи с 1 милиард евро. Сумата е предназначена за модернизацията на 85 изтребителя F-16 и двете ескадрили „Мираж-200“. Решението е било взето поради непосредствените нужди на военноморските, военновъздушните и сухопътните сили на страната, предава гръцкото издание Ekathimerini, цитирано от „Фокус“.

На 25 март, когато Гърция отпразнува независимостта си от османско владичество, Каменос настоя, че гръцките въоръжени сили могат да се изправят срещу всяко едно предизвикателство пред техния териториален суверенитет. Неговата констатация бе отговор на предполагаемите турски планове за създаването на „Велика Турция“, а гръцкият премиер Алексис Ципрас призова тогава Ердоган да прекрати незаконните си действия. Наскоро той се обърна още вендъж към Турция с молба да освободи двама гръцки войници, които бяха задържани на 1 март, след като влязоха във военна зона в северната турска провинция Одрин.

Обтегнатите отношения между двете държави дадоха повод на гръцката антиправителствена група Рубикон да предприеме протестна акция. Късно вечерта на 4 април група от 15 – 20 човека са размазали червена боя по сградата на турското консулство в Атина. Протестриащите са счупили няколко прозореца, но няма ранени. Гръцката полиция разследва случая.