„Този континент, който е модел на подражание и най-търсен, със своите демократични принципи и благосъстояние, става най-привлекателен и оттам стана съответно и най-застрашен. Освен това, гостоприемството, особено на Германия, не само че беше демонстрирано, но за съжаление, една част от тези, които дойдоха, злоупотребиха с него. И актовете на терористични атаки са доказателство за това”. 

Това коментира по Нова тв Меглена Плугчиева, посланик на България в Швейцария.

Според нея допускането в Европа без документи на мигранти през 2015 г. е било грешка.

От една страна институциите в Европа не са били достатъчно добре подготвени, а от друга – нагласите на обществото били различни – не са очаквали, че може да се злоупотреби с жестовете на хуманност, които били проявени от страна на Германия, каза Плугчиева.

В Германия има напрежение, вътре в обществото. Там продължават да носят вина и много се злоупотребява с тази вина. От две години се заговори за цензура на медиите, продължи тя.

Политиците в Германия трябва да се направят изводите след изборите. Очакванията сега са големи. Ако основните партии не реагират адекватно, ще има и съответните промени, продължи тя.

Тя похвали Швейцария за бързата и организирана реакция при големия наплив от мигранти.

„Швейцария въведе строг контрол на самата граница, където процедурите са ускорени. В рамките на 48 часа се разделят бежанците, които наистина имат нужда от закрила от икономическите мигранти”, каза Плугчиева.

Плугчиева не приема и критиките към централно и източноевропейските държави за тяхния подход към мигрантите и бежанците. 

"Упрекът, че новите демокрации не са солидарни с европейската миграционна политика и използват само средствата на ЕС, не го споделям. Те имат много повече натрупан горчив опит и по отношение на интеграция, и по отношение на кризи", смята тя.

България, смята тя, има балансирана позиция по време на своето европредседателство.

„Българското председателство на Съвета на ЕС е много убедително. Този балансиран подход, който България прилага е изключително важен и много обективен, и няма начин да не бъде признат."  Фактът , че се стигна до среща между ЕС и Турция във Варна, трябва да се отбележи, като много добро постижение за председателството ни, каза още Плугчиева.

Тя отбеляза, че изключително важна за Европа ще бъде и срещата на лидерите на Западните Балкани. „В момента този регион на бяло петно в картата на Европа и всички сме заинтересовани да не стане черна дупка“, коментира още Плугчиева.

Според нея Европа трябва да спазва споразумението с Турция. И даде за пример, че разходите на Германия за 1 млн. мигранти само за година са 30 млрд. евро, докато сумите, които получи Турция са 3 млрд. за 3 млн. души.