Няколко основни мерки: форсиране на прословутите "гривни" за осъдени на по-леки наказания, проучване на добрите практики за технологични новости в затворите - като например термокамери, разпределяне заедно със синдикатите справедливо на отпуснатите от правителството 15 млн. лв. към заплатите и две работни групи, кояито ще предложат включително и законови промени, касаещи работата на надзирателите.

Това обеща правосъдната министърка Цецка Цачева след днешното извънредно национално съвещание с участието на началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Повод за съвещанието станаха възобновени протести на надзирателите и ТД "Охрана" след бягството на двама рецидивисти през парадния вход на Софийския затвор преди седмица, които още не са заловени.

Освен т. нар. оценка на въздействието на промените в Закона за изпълнение на наказанията (ЗИН), две работни групи ще преразгледат, съответно - съществуващото щатно разписание, като ще търсят варианти за подсилване на звената, където има недостиг на хора, а втората ще изготви списък с необходимите технически средства в помощ на работещите там. 

Още от миналата година едно от исканията на служителите в затворите е свързано не само с механичното повишение на заплатите, а и с т. нар. недокомплект на щата, защото на места един (невъоръжен) пазач отговаря за 100-ина осъдени. Днес Цачева пое ангажимент да ходатайства пред премиера Борисов - чиито грижи не пропусна да отбележи изрично - за осигуряване на още пари за увеличение на щатовете, както и за технически средства.

По повод избягалия сериен убиец Владимир Пелов - и факта, публикуван от Клуб Z, че е имало ясни оперативни сигнали, че той готви бягство, тя обеща изработване на профили на затворниците.

На журналистически въпрос - защо МП още не е "обнародвало" видеата от камерите от бягството на Пелов и Радослав Колев, Цачева пое ангажимент, че ще пусне видеокадрите (които сама бе нарекла "шокиращи", б.р.), веднага след като спрат да са необходими на разследващите от Софийска градска прокуратура.