Биографичната филмова поредица „Геният“ на National Geographic се завръща на малкия екран този месец, след големия интерес, който предизвика с първия си сезон. В него Джефри Ръш влезе в образа на Албърт Айнщайн, а сега холивудските продуценти Рон Хауърд и Брайън Грейзър предлагат поглед към живота на Пабло Пикасо, в чиято роля влиза Антонио Бандерас. Избран е не само заради актьорските си качества, а и заради факта, че е израснал „на две пресечки“ от дома на художника в Малага.

Дългогодишната мечта на актьора се сбъдва и той се превъплъщава в гения Пикасо за втори път – за пръв път това се случва във филма „33 дни“ на режисьора Карлос Саура.

Това, което ме удиви, когато разглеждах картините му за пръв път – бях на седем или осем години – е същото, което ме удивлява и до днес: лекотата, с която рисува в различни жанрове. Има доста художници, които са много добри: Анри Матис, Жорж Брак, Хуан Грис… но нито един от тях няма капацитета да премине през толкова много жанрове и да оцелее през тях успешно“, споделя Бандерас в интервю за „Гардиън“.

За да бъде най-близо до образа, актьорът се допитва до Мая Видмайер, дъщерята на Пикасо. Тя описва сложна личност: мил като баща, жесток като съпруг и любовник – Пикасо е известен с множеството изневери и навика му да изоставя жените, когато вече е изстинал към тях. Но при две от връзките си постъпва различно – с фотографката Лий Милър и с писателката Гъртруд Щайн той подхожда с уважение. Смята се, че техните взаимоотношения са били изцяло платонични.

Първият епизод ще бъде с продължителността на пълнометражен филм, а целият сезон ще проследи бурния личен живот на Пикасо с множеството бракове и мимолетни авантюри, както и периодите, през които минава в творческия си път, за да остави в наследство 50 хил. произведения на изкуството.

Сред останалите участници в „Геният: Пикасо“ са Алекс Рич, който ще изиграе младия художник, Клемънс Поези въплъщава Франсоаз Жило, майка на две от четирите му деца, Робърт Шийън се преобразява в Карлос Касагемас, близък приятел на художника, и Попи Делевин в ролята на Мария Тереза Валтер, майката на Мая – първата дъщеря на Пикасо.

Площад Славейков