Протести в София и Добрич в защита на 29-годишния Желяз Андреев са насрочени за днес. Организацията на демонстрациите тече в социалните мрежи, а настояването - българската правосъдна система да не позволява екстрадицията на Желяз в САЩ.

Младият мъж бе задържан от полицията в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями, но съдът вчера взе решение да го пусна на свобода. 

Арестът на Желяз бе заради разследване във Флорида срещу 11 обвиняеми в нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Момчето е сред тях заради работата му в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. САЩ смятат, че са свързани с терористична дейност.

"Разплаках се, когато рaзбрах за широкия обществен отзвук", сподели часове преди протестите в негова защита самият Желяз на живо пред Нова тв тази сутрин. 

"Абсолютно никой не ни е предупредил, че има ембарго срещу определени държави", обясни той на въпрос дали работейки в кол центъра е знаел какво и на кого се продава от фирмата, в която работи. И разказа за работодателя си:

"Постъпих във фирмата през май 2013-а. Аз бях служителят на най-ниско ниво в тази компания. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго", категоричен бе Желяз. 

За самото разследване на САЩ се знае от година, когато имената на Желяз и още четирима българи се появиха в сайта на американското правосъдно министерство. Желяз казва, че е научил за това също преди година - от негов колега, който му е казал, че е прочел новината в български сайт. 

"Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от Президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция", разказа Желяз за тогава. 

Младият мъж заяви още, че не е правил опит да се свърже със собствениците на компанията, но допусна, че "може да става дума за измиване на ръце" от някои от останалите разследвани и от работодателя му. Желяз заяви още, че в продължение на 48 часа адвокатите му не са бяха допуснати до свиждане с него.

При екстрадиция и ако бъде признат за виновен в САЩ, Желяз може да получи до 20 години затвор по обвиненията. 

До момента не е известно за някой от останалите разследвани българи - Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев, да има искане за екстрадиция.