Към този момент не се очаква и няма прогнози за мигрантска вълна към България. Не се налага въоръжените ни сили да бъдат привеждани в специална степен на готовност. Това каза вицепремиерът и
министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова ТВ.

Според него България трябва да има ясна позиция, че подобни проблеми, каквито са тези в Близкия изток не могат и няма да бъдат решени със силови средства, ако основните играчи в света - ЕС, САЩ, Русия и Китай не намерят общ език.

"Вижте самият ЕС няма единна европейска позиция. Великобритания, която обяви, че излиза от ЕС и води собствена външна политика, Франция е известна, че от столетия има своите преки икономически интереси в Сирия. Германия обаче, локомотивът на Европа директно каза, че няма да участва една подобна операция. Какво се очаква от нас".

Така Каракачанов отговори на въпрос каква е българската позиция по случая. Той изтъкна, че това е еднократна акция и към този момент не се очаква и няма прогнози за мигрантска вълна.

"Истината е, че както самият секретар по отбраната на САЩ каза, това е един еднократен удар, предупредителен, по отношение на правителството в Сирия, за което има предупреждение, че е използвал химическо оръжие", каза Каракачанов.

Той допълни, че при въздушните удари са изстреляни 120 ракети, а процентът на свалените е малък, което показва, че срещу обстрела са участвали само сирийските противовъздушни сили, а не руски.

"Това показва, че много вероятно е да има комуникация между САЩ и Русия. Премерената руска позиция показва, че е имало предварителна информираност между двете големи държави, които си противостоят в този регион", допълни Каракачанов.

Малко преди това обаче председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия.

Според Каракачанов изводът е, че единствената в света международна организация - ООН и Съветът за сигурност, които би следвало да контролират подобни действия, на практика не съществуват. Той опрдедели Съвета за сигурност като поле за дебати, но не и като орган за вземане на решения.

Каракачанов посочи, че Великите сили малко от малко трябва да преглътнат своите лични амбиции и апетити и да търсят комплексно решение на проблема.