"Манчестър Сити" стана шампион на Англия за пети път. Направи го предсрочно миналия уикенд, в който спечели с 3:1 срещу "Тотнъм" на "Уембли". Ден по-късно "Манчестър Юнайтед" загуби с 0:1 от "Уест Бромич Албиън". И празненствата за "небесносинята" част на Манчестър започнаха.

Но за модела на "Манчестър Сити" се говори вече от месеци, ако не и от години. Убедително спечелената титла идва като резултат от отлична стратегия, добър мениджмънт, правилен избор на хора и вярно взети решения. 

Този сезон клубът спечели "само" дубъл (титлата и Купата на Лигата в Англия), а му предричаха четири отличия до края на май. Никой обаче не може да отрече, че в отминаващия клубен сезон "Ман Сити" беше отборът, играл най-доминантен футбол в Европа. Няма да ликува в Шампионската лига сега, но някой ден и това ще стане. При това скоро, стига клубът да продължи да се развива по начина, по който го прави сега.

Вижте пет факта, които са фундаментални за успеха на "Манчестър Сити". И които може да не знаете.

1. Мениджмънтът на клуба. Това е първото, с което "гражданите" са давани за пример. Всичко започна през 2008 г., когато "Сити" премина във владение на шейх Мансур, част от семейството, което управлява Обединените арабски емирства. Факт е, че потекоха големи пари за селекция и заплати, но много скоро УЕФА въведе правилото за финансов феърплей. Водещият му принцип е, че даден клуб не може да харчи повече, отколкото изкарва.

Шейх Мансур и хората около него си дават сметка, че им трябва визия и стратегия и че няма как клубът все да е на минус. Макар че това не бърка 47-годишния монарх.

На 1 септември 2012 г. за президент на "Манчестър Сити" е назначен Фериан Сориано. Каталунецът е вицепрезидент и член на борда на "Барселона" в периода 2003-2008 г. Напуска заедно с цялото управително тяло в знак на несъгласие с политиката на тогавашния №1 на "Камп Ноу" Жоан Лапорта. След това е бос на авиокомпанията Spanair, докато тя не хлопва кепенците през януари 2012 г. при провалена сделка с "Катар еъруейз".

Считан е за финансов гений - един от най-светлите мозъци в спорта. Има издадена книга, нещо като учебник за това как се управлява футболен клуб. Сориано е впечатлил шейх Мансур с плана си как "Сити" трябва да се превърне в глобален клуб, който да стъпи по целия свят и да печели от всичко - трансфери, тв права, продажба на билети, имиджови  права и фен артикули...

Днес "Манчестър Сити" е шапката на алианс, в който са следните клубове: "Ню Йорк Сити" в САЩ, "Жирона" в Каталуня, "Сити футбол" в Близкия изток, "Сити футбол" в Китай, "Сити футбол" в Сингапур, "Йокохама Маринос" в Япония и "Мелбърн Сити" в Австралия.

Много интересен е проектът в Щатите, тъй като от американска страна партньори там са Ханк и Хол Щайнбренер, собственици на бейзболния "Ню Йорк Янкис" (спортна марка №1 на Америка). Сориано обяснява пред в. "Гардиън", че "Сити"-то в името на манчестърския клуб е просто мечта по тази линия. Всеки може да си обяси защо - "Сити" е нещо като бранд на Ню Йорк в популярния смисъл. "Голямата ябълка" е ситито на сититата по света.

Във всичките изредени по-горе клубове "гражданите" притежават голям процент. При представянето на проекта в Китай през 2015 г. присъстваха Дейвид Камерън и китайският президент Си Дзинпин например.

За финансовата 2016-2017 г. клубът има рекорден оборот в размер на 473,4 милиона паунда. Печалбата е само 1,1 милион. Основната причина за това са харчовете за заплати - скочили са драстично. От 197,6 млн. през предния период на 264 млн. за въпросния.

2. Идването на Жосеп Гуардиола. През 2016 г. Пеп напусна "Байерн" (Мюнхен), в който не се чувстваше щастлив и не срещаше пълно разбиране сред шефовете на гранда, и пое "Манчестър Сити". Към този момент във все още по-малко обичания и успял манчестърски клуб има здрава барселонска връзка. Като се почне от Сориано и се мине през спортния директор Чики Бегиристайн. 

Двамата с Гуардиола са част от първия "дрийм тим" на "Барселона", в който беше и Христо Стоичков.

Пеп е един от добрите ученици на Йохан Кройф. Той пренася философията на холандеца в трети клуб. Казват, че обича детайлите. Иска да има поглед върху всичко, което се случва в клуба, като се почне от академията. Следващите примери са красноречиви в това отношение.

3. Какво могат и какво не юношите на "Манчестър Сити". Нямат право да играят с футболни обувки, различни от черния цвят. Идеята е да бъдат по-скромни, а не от малки да се правят на Меси и Роналдо. Като ги достигнат, могат да ритат с каквото си искат, най-малкото фирмите ще ги преследват за договори, реди Пеп.

Също така нямат право да говорят по мобилни телефони на територията на тренировъчния комплекс. На определени места там няма wi-fi - благодарение на Гуардиола. Последното важи и за мъжкия отбор. Тук някой би възразил, че в първия тим на "Сити" няма собствени кадри. Няма засега, все пак изпращаме едва втория сезон на Пеп в клуба. Специалисти казват, че са нужни минимум 5 години след "полагане на основите", за да видиш свои юноши на най-високо ниво.

От друга страна академията на "небесносините" работи. Всяко лято клубът продава футболисти за милиони. Ето ви пример за футболна икономика в действие. Тези момчета получават шанс все някъде да си вадят хляба и да хранят семейства, а клубът изкарва добри пари. Те имат отлични препоръки, защото са тренирали по система, сходна с тази на "Барселона".

Нещо много важно - държи се на училището. Ако имаш слаби оценки, не играеш в съответната възраст. На турнири в чужбина отборите си водят учители, за да не губят момчетата материал. Според философията на клуба, не всеки ще стане футболист. Но родителите са поверили децата си на "Сити" и клубът е длъжен да им ги върне не само добре тренирани, а и добре образовани.

4. Съблекалнята, храненето, сбирките, езикът... Подобно на Алекс Фъргюсън, Пеп Гуардиола също вярва, че футболистите трябва да са приятели извън терена и да прекарват повече време заедно, за да се жертват един за друг и да си помагат и на терена.

Треньорът разпорежда играчите да обядват заедно преди мач и да вечерят заедно след мач. Като стана дума за храна, хранителният режим на всеки един се следи индивидуално. И тук има специалист в областта - испанката Силвия Тремоледа, която работи в екип с готвачите в базата.

Още едно правило на Гуардиола гласи, че в отбора се говори на един език и той е английският. Всички чужденци са задължени да го научат, за да не се налага да комуникират помежду си чрез преводач. Това не се е харесало на играчи като Николас Отаменди и Омерик Лапорте, които е трябвало да си наемат учители.

Съблекалнята е кръгла - пак изискване на каталунеца. По този начин всички се чувстват равни и по-сплотени. Стадион "Етихад" третърпя ремонт през миналата година, тунелът е нов, ресторанти и въпросната съблекалня, която прилича повече на помещение в космически кораб.

Гуардиола знае кога да охлаби юздите. Давид Силва е освободен да замине за Валенсия и да остане там колкото е нужно заради преждевременно раждане на съпругата му. 

След загубата от "Уигън" за Купата на Англия този сезон на следващия ден отборът не тренира, а отива на пейнтбол. През миналия шампионат "Сити" падна с 0:4 от "Евертън". Следва колективно посещение на кино - на филма "Ла Ла Ленд".

На последното коледно парти присъстват над 500 души, които работят в офиси на клуба из цяла Великобритания. Някои от играчите, като например лекувалия доскоро контузия Бенджамин Менди, получават разрешение да играят бирен пинг-понг с тези хора - служителите. С "простосмъртните".

5. Височината на тревата. Може би оттам трябваше да започнем. Когато идва в Манчестър, Пеп мери височината на тревата. И казва, че му е голяма. Трябвало да е 19 милиметра - като на игрищата на "Барселона" и "Байерн". За целта той прави сбирка с всички хора, които се грижат за покритието на терените на стадион "Етихад" и на клубната база.

Дълго е трябвало да го убеждават, че това в Манчестър трудно може да стане, тъй като по определени причини там тревата расте не толкова бързо, а поддръжката й изисква повече време. ОК, рекъл Пеп, нека е повече, но не много повече. Стиснали си ръцете на 23 милиметра. Максимум.

И така. Не всички харесват Гуардиола, но никой не може да отрече, че той е успешен треньор и мениджър, а играчите го обичат и се раздават за него. Вярват в идеите му. А той е верен на принципите си. Променя се, взе си бележка от престоя в "Байерн", който беше успешен, но не и блестящ, тъй като баварците не спечелиха Шампионската лига.

"Манчестър Сити" играе "тики-така", но доста по-директно, бързо и "смъртоносно". С повече мощ, а най-важното е, че головете стават с не толкова "дробене" на топката, както беше в "Барселона".

Клубът му вярва - за два сезона е изхарчил 450 милиона паунда за нови играчи. Миналото лято тръгна анекдот, че "Манчестър Сити" е дал за отбраната си повече, отколкото България. И все пак - играчи много, по няколко на пост, но не се хвърлят по много пари за един-двама, както е в "Манчестър Юнайтед" например. Важното е играчът да пасва на философията на треньора и клуба. Няма трансфери на всяка цена. Някои звезди бяха изпуснати (Алексис Санчес). Което не се оказа фатално.

Това е само част от нещото, което представлява "Манчестър Сити". Малка част. Тепърва ще се случват още много събития с този клуб. Не е задължително да го харесвате, но може да го оцените.

А всеки може да си даде сметка докъде е стигнал съвременният футбол като идеи, развитие, управление и резултати. Тук парите са налице, но не е само до пари.