Арменската опозиция блокира улици и кръстовища в центъра на столицата Ереван и района до парламента, предаде ТАСС, позовавайки се на свой кореспондент.
От сутринта на места избухват сблъсъци между опозиционери и граждани, които бързат за работа, съобщава БТА.

Лидерът на опозиционната партия "Граждански договор", депутатът Никол Пашинян призова всички свои привърженици да се съберат пред парламента, да блокират улици и кръстовища и да започнат обща стачка. 

Пряко в ефира на редица опозиционни интернет сайтове той призова също за окупиране на сградите на министерства и ведомства и други органи на държавното управление и недопускане на служителите до работните им места. 

На булевард "Баграмян", където се намира сградата на парламента, са разположени много полицаи и специална техника. Тази сутрин са били задържани няколко активисти на опозицията. 

Опозиционният лидер призова арменската диаспора да обкръжи посолства на Армения и да не пуска никого вътре.

Пашинян поиска младежите да организират седящи стачки в държавните учреждения, но без да нанасят щети и да обиждат хората.

Серж Саркисян.

С протестите си опозицията се опитва да осуети избирането за министър-председател на единствения кандидат Серж Саркисян - бивш президент и лидер на управляващата Републиканска партия, който вече нямаше право да се кандидатира за висшия държавен пост. 

Саркисян се очаква да бъде избран на извънредно заседание на парламента, което е планирано да започне на обяд. Повечето депутати вече са в парламента, те са избързали да пристигнат там по-рано тази сутрин с метрото, за да не се натъкнат на съпротива от страна на демонстрантите, съобщи източник на ТАСС. 

В понеделник полицията използва специални средства срещу участващите в митинг опозиционери в Ереван, когато те се опитаха да преминат през огражденията от бодлива тел и да стигнат до парламента.