Германските компании, които произвеждат електроенергия от възобновяеми източници, ще трябва да се подготвят за края на отпусканите им държавни субсидии след няколко години, съобщи днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от ДПА.

"Очаквам възобновяемите източници на енергия да станат напълно конкурентни в близко бъдеще, четири до пет години, и тогава ще можем да финансираме възобновяемата енергия без допълнителни субсидии", каза той на международна енергийна конференция в Берлин.

Алтмайер посочи, че разходите за увеличаване на вятърната енергия в селските райони са намалени наполовина.

"Днес разширеното ползване на възобновяеми източници на енергия е възможно само с част от това, което беше в миналото", допълни той.

Той говори на двудневна международна конференция, на която присъстват министри и високопоставени делегации, както и представители на бизнеса и граждански организации от 40 страни.

Алтмайер посочи, че германският енергиен преход - усилията енергийните нужди на страната да бъдат покрити без използването на ядрена енергия и предимно чрез възобновяеми източници - се ползва с възхищението на много страни по света.

От енергийния преход трябва да възникне бизнес модел, допълни той.

Алтмайер изтъкна, че иска да ускори разширяването на енергийната мрежа в страната.

Германският министър на външните работи Хайко Маас пък подчерта на конференцията, организирана от германското правителство, че развитието на алтернативна енергетика ще позволи да се избегне използването на енергията като средство за натиск в международната политика, предаде ТАСС.

Последователното осъществяване на енергийната реформа има централно значение за нас, каза той.