Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че чешката държавна компания ЧЕЗ обмисля вариант за преговори с втория кандидат за най-голямото електроразпределително предприятие у нас. Това е изцяло в правомощията на чешката държава, заяви Петкова пред журналисти днес на форума "Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и възможности за сектора".

"Това е процедура, която се провежда изцяло по правилата на чешката държава и тяхното законодателство. Българската държава няма касателство към тази процедура", каза Теменужка Петкова.

Ако компанията, кандидат за купувач на активите на ЧЕЗ ("Инерком България", заради чиято собственичка Гинка Върбакова енергийният министър подаде за кратко оставка - б.р.) успее да осигури необходимото финансиране, по всяка вероятност ще се върви към финализиране на сделката.

"За да се случи подобна сделка трябва да е налице съответното финансиране. Това е ангажимент на компанията, която е кандидат на този етап", посочи тя. 

По-рано днес парламентът удължи работата на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ до 10 май 2018 г. с гласовете на 112 народни представители, само един против и осем въздържали се получи предложението.

Удължаването се наложи, тъй като комисията бе създадена на 14 март т.г. със срок от 1 месец, а предстои да постъпят информация и допълнителни разяснения от Министерство на енергетиката, главния прокурор Сотир Цацаров, служба "Военна информация", разузнаването и контраразузнаването, БНБ, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за финансов надзор (КФН).

Рамадан Аталай (ДПС) призова да не бъде удължаван срокът, тъй като не е работа на парламента да се занимава "нито с фалирането и продажбата на едно частно дружество, нито с приватизационния и следприватизационния процес". Но председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП) заяви, че БСП е за сто процента връщане на държавата в ЕРП-ата и искат всички регулаторни проверки за ЧЕЗ.