Руският президент Владимир Путин подписа закон за въвеждане на нова мярка във вид на пресичане на определени дейности, предаде Нюз.ру.

Сред тях са шофирането, звъненето по телефона и използването на интернет. Тези мерки ще могат да бъдат използвани срещу заподозрени и обвиняеми.

Законопроектът за поправките в руския НПК бе приет през февруари от Думата, а след това одобрен от Съвета на федерацията.

Съдът може да забрани на заподозрени или обвиняеми също така да излизат в определено време на улицата, да се намират на определени места, да посещават определени мероприятия и да участват в тях, да общуват с определени лица и т.н.

Мерките могат да бъдат в сила до 3 години, ако престъплението е особено тежко.

Санкционираните си запазват правото да използват телефони, ако викат "Бърза помощ", полиция или спасители в случай на извънредна ситуация.

Очакванията са новите мерки да имат положителен ефект, тъй като трябва да намалят държавните разходи за издръжката на заподозрени и обвиняеми под стража, отбелязва агенция РБК.

Според адвоката Сергей Литвиненко обаче забраните ще представляват декоративна и на практика неработеща мярка за възпиране.