„В Куба няма никаква промяна. Смениха само името на човека, който по документи е  държавен глава. Но страната продължава да се управлява от Раул Кастро“

Така коментира специално за Клуб Z избирането на новия кубински лидер видната дисидентка Берта Солер.

Часове по-рано Националното събрание на народната власт, т.е. парламентът в Хавана, избра за президент Мигел Диас-Канел. Той бе единственият кандидат и а него гласуваха 603-ма от всички 604-ма депутати.

„Изобщо не се заблуждавайте, че кланът Кастро сдаде властта. Раул Кастро остава генерален секретар на единствената партия у нас – комунистическата. Този пост е по-влиятелен от президентските. Освен това Диас-Канел не бе избран пряко от народа, а от депутати“, изтъкна Берта Солер.

Тя е убедена, че истинска промяна ще има само когато бъде въведена многопартийна система. И бъдат освободени всички политзатворници. В момента все още 80 души са зад решетките на острова по политически причини.

В Куба обстановката е относително спокойна. Но се забелязва активизиране на агентите на службите за сигурност. Солер сподели, че около дома й в Хавана от два дни насам се навъртат агенти. Има ги край жилищата и на други дисиденти, и не само в столицата.

Берта Солер е председател на "Дамите в бяло". В тази организация членуват съпруги, майки и други жени, роднини на кубински политзатворници. Те често протестират и биват бити от полицаи и „възмутени граждани“. Нейният мъж Анхел Моя бе осъден през 2003 г. на 20 години затвор, но бе освободен заради влошено здраве. Самата тя е многократно арестувана заради дейността си.

Берта Солер и още четири "Дами в бяло" бяха удостоени през 2005 г. с наградата "Сахаров" на Европарламента, но властите не им позволиха да пътуват до Страсбург, за да си я получат.

Американски конгресмени и сенатори от кубински произход също смятат, че няма никаква промяна в Куба.

Марио Диас-Баларт

„Днес (вчера – б.а.) кубинският режим назначи нова марионенка. Точно както Фидел Кастро назначи Освалдо Дортикос за „президент“ до 1976 г., Раул Кастро сега назначи Мигел Диас-Канел.“

Това се казва в изявление на конгресмена Марио Диас-Баларт, което бе предоставено от кабинета му специално на Клуб Z. Той има предвид съвсем церемониалния президентски пост, заеман от съратника на Фидел Кастро в периода 1959-1976 г.

“Раул Кастро остава лидер на единствената „легална“ партия и въоръжените сили, зет му остава шеф на икономиката, а синът му остава висш служител на всяващото страх МВР. Днешното назначение на новия Дортикос е хамбургер без нищо в него. Важното е, че кубинците ще бъдат свободни и аз ще бъда на тяхна страна“, казва още конгресменът републиканец от Флорида.

Марио Диас-Баларт е роднина, макар и по съребрена линия, на лидера на кубинската революция Фидел Кастро, починал през 2015 г. Той е племенник на Мирта Диас-Баларт – първата съпруга на Ел Команданте, която след идването му на власт в Куба бяга в САЩ.

Илеана Рос-Лехтинен

Не вижда истинска промяна и Илеана Рос-Лехтинен - член на Конгреса, също от кубински произход и също от Републиканската партия. Тя използва доста интересни изрази и сравнения в коментара си, публикуван в нейната интернет страница:

„Тези, които познават реалността в комунистическа Куба, знаят, че т. нар. предаване на властта от един тиранин на друг е димна завеса от страна на диктатурата. Местенето на шезлонгите на „Титаник“ не означава, че кубинският народ се е доближил да свободата повече от вчера... Нека не се заблуждаваме.

♦ Раул Кастро все още командва. Постоянното подтискане на „Дамите в бяло“ и всички защитници на демокрацията ще продължи;

♦ Режимът ще продължи да подслонява терористи;

♦ Куба ще продължи да заплашва националната сигурност на САЩ и техните интереси, докато продължава да разширява сътрудничеството си с такива страни като Русия, Китай, Северна Корея, Иран, Венецуела...

Администрацията не трябва да признава този непоносим режим...“