Разходите на Великобритания по напускането на Европейския съюз може да се окажат по-големи от прогнозираните от премиера Тереза Мей 35 до 39 млрд. паунда (между 40-45 млрд. евро). Това показват изчисления на британската Сметна палата, цитирани от "Гардиън". Мей съобщи прогнозирание разходи в изявление пред парламента в края на 2017 г.

Сметната палата предупреди, че Обединеното кралство може да се наложи да плати допълнително 3 млрд. паунда под формата на бюджетни вноски в ЕС, както и още 2.9 млрд. британски лири за Европейския фонд за развитие. Според британските одитори оценките на Министерството на финансите включват и 7.2 млрд. паунда от приходите, които обаче ще отидат директно в частния сектор, а не в сметките на правителството.

"Гардиън" коментира, че тези констатации ще разгневят евроскептичните депутати от управляващите консерватори, които много пъти питаха дали Лондон не трябва да плати по-малко от 35 млрд. паунда заради Brexit.

Идната седмица министърът на финансите Филип Хамънд ще бъде изслушан от финансовата комисия на парламента относно заключенията на Сметната палата. За увеличение на разходите, свързани с излизането на страната от ЕС, намекна и председателят на комисията по бюджетни въпроси Мег Хилър. 

Междувременно Ройтерс цитира днешно изказване на главния преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние, в което той отбеляза, че остава да бъде извършена около 25% от работата под договора за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, включително и важния въпрос за управлението на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. 

"Досега успяхме да договори около 75%", казва той пред френската телевизия. 

Според него, въпреки че Великобритания и ЕС работят упорито за британското излизане от Съюза в края на март 2019 година, рисковете от неуспех ще останат в сила, докато някои важни теми, като тази за ирландската граница, не намерят решение.