„Политическите спорове трябва да бъдат за политики, а не да са на полето на личните нападки. Не сме влезли в политиката, за да водим махленски дебати“.

С тези думи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи задочната словесна престрелка с президента Румен Радев, разразила се по време и след Консултативния съвет за национална сигурност.

Цветанов коментира темата във Вършец на Шестата политическа академия на ГЕРБ – жени. Форумът е посветен на политическата толерантност, консенсуса в хода на българското председателство на Европейския съюз, фалшивите новини и езика на омразата.

Между ГЕРБ и Радев се размениха остри реплики, след като първо президентът намекна, че трябва "повече светлина" за обществените поръчки на управляващите. Те пък отговориха онзи ден след КСНС, че им е дадено за подпис становище, изготвено в президентството, за Сирия и Украйна - крайно несъвместимо с геополитическата ни ориентация към НАТО и ЕС.

Радев отвърна от Монтана, че "Цветанов трудно осмисля прочетеното".

„Не трябва в никакъв случай да допускаме заиграването със страховете на хората. Не трябва в никакъв случай да се държим безотговорно и да налагаме поведение, което може да води само до разделение, заяви днес вторият човек в ГЕРБ.

И когато се водят политическите спорове, аз смятам, че те трябва да бъдат част от политическия живот на страната, но най-важното е, когато водим политическите спорове, те да бъдат за политики, а не да бъдат на полето на личните нападки, защото личните нападки са за тези, които не трябва да бъдат в политиката. Личните нападки са за тези, които нямат подобно поведение, което трябва да бъде олицетворението на нацията.

Не може подобни политици да излизат и да отправят лични нападки. Силата обаче в ответната страна е да запази хладнокръвие, да запази самообладание, защото аз или колегите, или всички вие не сме влезли в политиката, за да водим махленски дебати. Ние сме влезли в политиката, за да решаваме проблеми“, каза още Цветанов, цитиран от бТВ.

Цветанов коментира и темата „отбрана“, по която имат разногласния с държавния глава:

„Може би дебатът, който беше провокиран на Консултативния съвет просто не даде възможност президентът да отговори аргументирано на всички тези въпроси, защото нямаше смислено обяснение как всъщност в един служебен кабинет се взема решение за превъоръжаването и приключване процедурата за избор на закупуване на нови самолети.“

До момента във връзка с председателството на страната ни са организирани хиляда мероприятия с участието на десет хиляди делегати, а оценката за организацията е много добра, каза Цветанов. Въпреки това според него "провалът на председателството" била първа опорна точка на опозицията.