"За мен границите не бяха прекрачени. Извърши се нещо, което беше полезно, и нещо, което не е вършено в годините след прехода."

Така председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев коментира пред Нова тв ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка. Георгиев говори за "граници" в отговор на обществното недоволство за начина, по който бе извършен арестът, към което се присъединиха и министри.

За първи път сигналът до нас дойде на 2 февруари - това е датата, на която г-н Ваклин дойде и заяви, че са му искали пари, разказа Георгиев. От КПКОНПИ са започнали да правят и пълен финансов анализ на всички обвиняеми - имат ли и какви имоти в България и в чужбина. На въпроса има ли данни за имоти в чужбина и за воден "охолен живот", той посочи: 

"Не ми се ще да давам характеристики дали са водили охолен начин на живот, но са си позволявали доста глезотии, така да го наречем. Например - вдигали са се и отиват в съседна нам държава на почивка, планува се един период... аз това го знам, защото това е причината за едно от отлаганията за предаване на парите, решават, че им харесва, обаждат се и казват "на нас тук много ни харесва" и оставаме за още няколко дни и така."

Както е известно, Пламен Панайотов, съдията, който гледа мярката за неотклонение на Иванчева и останалите обвинеями, е добър познат на Пламен Георгиев. Двамата са работили заедно в миналото, а самият Панайотов се изказа ласкаво за избора на Георгиев за ръководител на КПКОНПИ. Това породи искания за отвод на Панайотов.

По този повод шефът на антикорупционното звено също върна жеста - каза, че може да каже много добри думи за съдия Панайотов, с когото се познавали от много години и смята, че той е добър професионалист.

"Няма как да се иска отвод, защото ние нямаме никакви правомощия да извършваме действия по разследването. Претърсване, изземване и пр. се вършат само от прокуратрурата и нашата работа няма връзка с г-н Панайотов."

Името на Пламен Йоцов, когото Георгиев предложи за член на КПКОНПИ, пък излезе покрай разработки за покровителство на наркотрафик. Днес той трябва да бъде изслушан в комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси в парламента.

"По разработки можем да потечем аз и вие също - като вдигнем телефона и говорим с лице, което е на подслушване", коментира Георгиев и както и за Панайотов посочи, че познава отдавна Йоцов и е професионалист в работата си. В тази разработка прокуратурата е казала, че няма данни за извършено престъпление.

"Аз си залагам името, като предлагам членове на тази комисия. По резултатите ще ни познаят", каза в заключение Георгиев.