Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу административния ръководител на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева, съобщиха от ВКС. Предложението е мотивирано с констатациите в акта за проверка на Инспектората към ВСС, който установи, че Дончева е нарушила случайното разпределение на делата, както и с идентичните изводи от проверката на ВКС.

Скандалът с разпределението на делата в САС избухна миналия ноември, когато съдията Милен Василев отправи публични обвинения и дори безпрецедентно разлепи из сградата на съда "позиви" към председателката на съда за неправомерно изземване на дела.

Той изнесе подробна фактология, от която става ясно, че със заповед на Даниела Дончева той е преместен от досегашния му шести съдебен състав в Търговското отделение в 11-ти състав, доскоро оглавяван от избрания за член на ВСС Стефан Гроздев. Съставът на Василев е поет от председателката на съда Даниела Дончева, като тя поема всички висящи дела на доклад на Василев. До този момент обаче Дончева правораздава в Гражданското, а не в Търговското отделение, напомня "Съдебни репортажи".

Именно сред делата, които поема Дончева, е и разпределеното на съдия Василев на 26 май 2017 г. търговско дело, свързано с казуса “КТБ”, “имащо за предмет установителен иск по чл.694 ТЗ на значителна стойност – над 102 млн. лв. Делото е насрочено от съдия Милен Василев за 27 септември. Съдията твърди, че същия ден преди заседанието по него, то е било изискано от председателката на съда Даниела Дончева – “незнайно защо и без молба от когото и да било”, след като самият Василев я попитал защо делото не му е занесено за четене преди заседанието. Процесът е отложен за 8 октомври заради назначена, но все още неготова съдебно-счетоводна експертиза.

Делото е едно от каскадата от войната между бившите съратници Делян Пеевски и Цветан Василев.

Съдия Василев твърди, че на 2 октомври лично е сезирал председателката за “наболели организационни проблеми” и я е информирал, че нарушава разпоредбите за случайното разпределение на делата, тъй като то се случва само измежду съдии от съответното отделение. На практика Василев сочи, че влизайки в съдебен състав от Търговското отделение и изземвайки делата на докладчика на състава, Дончева е погазила разпоредбите на Закона за съдебната власт, тъй като разместването на съдии по отделения е в правомощията на Общото събрание на САС.

Половин година по-късно Инспекторатът констатира, че без да има основание съдия Дончева е издала две заповеди в края на септември 2017 г., с които на практика е иззела дело на нейна колежка и е влязла вместо нея в съдебното заседание. Според съдебните инспектори без да има необходимост и без да има това правомощие, председателката на САС е иззела всички дела, разпределени случайно на съдията Милен Василев.

Освен това без основание е издала заповед, с която е разместила случайно разпределените дела на двама съдии в гражданската колегия на САС. Според инспектората съдия Даниела Дончева неправомерно е утвърдила вътрешни правила за разпределение на делата, които допускат, след като на случаен принцип е избран съдия, той да бъде сменен с друг, нарочно посочен от разпределящия.

Последното нарушение, което ИВСС открива, е, че издавайки заповед, с която сама се е преместила от гражданската в търговската колегия на съда, тя е нарушила заложения в Закона за съдебната власт принцип на съдийското самоуправление, който предвижда решенията за разпределението на съдии по отделения, броят им и специализацията да става с решение на общото събрание на съдиите от съответния съд, пише съдебният сайт.

Вчера стана ясно, че ИВСС не е уважил възраженията на Дончева по акта. И въпреки откритите пет нарушения на случайния подбор от председателката на САС, мнозинството от инспекторите са гласували против внасяне на предложение за дисциплинарно производство срещу нея.

През март пък прокуратурата бързо и категорично оневини Дончева след проверка, в която констатира, че председателката на САС не е извършила престъпление.