Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с излагането на замърсен въздух, съобщават ДПА и ТАСС, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). 

Външното замърсяване на въздуха е отговорно за 4,2 милиона смъртни случая годишно, а домашното - за 3,8 милиона случая. 

Според СЗО нивата на замърсяване на въздуха остават опасно високи в много части от света. От организацията отчитат, че девет от десет души дишат силно замърсен въздух. 

От СЗО отбелязват също, че замърсяването на въздуха е съществен рисков фактор за незаразни заболявания и причина за 24 процента от смъртните случаи от сърдечно-съдови болести, 25 процента - от инсулт, 43 процента - от хронична обструктивна белодробна болест, и 29 процента - от белодробен рак. 

Над 90 процента от смъртните случаи в резултат на излагането на замърсен въздух се регистрират в страни с ниски и средни доходи, основно в Азия и Африка, следвани от Източносредиземноморския регион, Европа и Америка. 

"Замърсяването на въздуха е заплаха за всички нас, но най-тежко бреме носят най-бедните хора. Неприемливо е, че над 3 милиарда души, повечето от които жени и деца, дишат замърсен въздух заради липсата на екологични технологии за приготвяне на храна у дома. Ако не предприемем спешни действия за разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха, няма да се доближим до постигането на целите за устойчиво развитие", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.