Дни след заявената подкрепа от синдикалната организация в Народния театър за протеста на музикантите от Радиото срещу недостойното заплащане на труда им, от първата трупа изпратиха до медиите официално становище, в което отричат, че цялата трупа е съпричастна с исканията на творците от БНР.

В позицията, подписана от директора на театъра Мариус Донкин, се казва, че отвореното писмо на актьори от Народния „не представлява официално институцията Народен театър и няма право да ангажира културния институт и всичките му служители с личната позиция на своите членове“.

"Твърденията, ангажиращи институцията Народен театър "Иван Вазов" с каквато и да било позиция или коментар по повод събитията, не отговарят на истината. Изпратеното до медиите отворено писмо в подкрепа на протеста е позиция на членове на Синдикална организация към КНСБ, която не представлява официално институцията Народен театър и няма право да ангажира културния институт и всичките му служители с личната позиция на своите членове.

Народен театър "Иван Вазов" настоява медиите, публикували неверните твърдения, да поместят на видно място настоящата позиция", пише Донкин.

Писмото на актьорите от синдикалната организация в Народния театър е част от вълната от подкрепа за музикалните състави на Радиото, получена както от прочути по света и у нас творци, така и от цели институции: Софийска филхармония, Ансамбъл "Филип Кутев", Камерен ансамбъл "Софийски солисти", Музикалната академия, Българската музикална асоциация, Съюз на българските композитори,  Съюз на музикалните и танцови дейци, Веско Пантелеев-Ешкенази, Васко Василев…

Площад Славейков