Санкциите на САЩ, наложени срещу руски олигарси, засегнали... тоалетни във Вашингтон, пише в. „Хъфингтън пост“.

Една от административните сгради във Вашингтон, принадлежаща на Националната служба на парковете (НСП), е с повредена помпа на отходната канализация. На пръв поглед – нищо страшно, само една поръчка и всичко ще бъде наред.

Да, ама не. Оказва се, че ключът за решаването на проблема е в Русия. И по-точно у олигарха Виктор Векселберг, вкаран в черния списък на САЩ като приближен на президента Владимир Путин. Санкциите забраняват на американски компании да имат бизнес с фирмите на засегнатите олигарси.

Техниката а ремонта на помпата се доставя от швейцарската компания „Зулцер“. А контролният пакет от нейните акции доскоро принадлежал на руската фирма „Ренова“. Тя пък е собственост на споменатия вече Векселберг.

Помпата в сградата се счупила през март. Управата на НСП поръчала новото оборудване от компанията „Чесапийк енвайрънментал екуипмънт“, извършваща продажби на продукти на „Зулцер“ в САЩ. Поръчката била направена на 19 март.

Помпата обаче била доставена чак на 13 април. Преди това на „Зулцер“ се наложило да изкупи 5 милиона свои акции от „Ренова“, за да направи компанията на Векселберг миноритарен акционер. Така швейцарската компания вече не попадала под действието на санкциите.

През целия период от почти един месец служителите, работещи в сградата на НСП, били принудени да ползват тоалетните в съседните здания или преносими химически тоалетни на улицата, отбелязва „Хъфингтън пост“.

Все пак ремонтът бил направен и местата за облекчаване на естествените нужи заработили отново на 20 април.