Българите подкрепят най-силно приемането на Македония и Сърбия в Европейския съюз, а най-слабо - еврочленството на Албания и Косово. Това показват данните от представително за населението на България на възраст над 18 г. проучване на "Тренд", при което от 2 до 10 май са интервюирани 1009 души.

В навечерието на срещата в София ЕС-Западни Балкани, социолозите са тествали отношението на българите към интеграцията в ЕС на различни страни от Западните Балкани. Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70%) и Сърбия (67%), като обяснението тук се корени най-вече в културната ни и религиозната ни близост с тези държави, коментират от "Тренд". Най-слаба е подкрепата да влязат в ЕС за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това е по-висока в сравнение с мненията тези страни да не се приемат в европейското семейство.

Евроинтеграцията на шестте държави от Западните Балкани (Македония, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина) беше обявена за приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. В началото на годината еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви в интервю за агенция Ройтерс, че Сърбия и Черна гора вероятно ще станат следващите държави членки на ЕС до 2025 г.

До 10 години Западните Балкани ще бъдат в съюза, смятат 43 на сто от анкетираните от "Тренд" български граждани.

60% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са на обратното мнение. Близо една четвърт пък са тези, които не знаят или не могат да преценят.

Половината от интервюираните смятат, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в ЕС, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на тези, които са убедени, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

58% от българите са на мнение, че България трябва да помага на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз, а 45% смятат, че страната ни е способна да го прави.

Омбудсман и президент с най-висока подкрепа

При оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата й достига този месец до 66% и отрежда първо място. Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си.

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП.

Полиция и прокуратура вдигат с 5% симпатизантите си вероятно заради случая "Иванчева". Трета политическа сила остава ДПС (6.4%) с минимална преднина пред “Обединени патриоти” (5.3%). Наскоро формираната коалиция "Демократична България" от партиите “Да, България”, ДСБ и “Зелените" е пета политическа сила, според анкетираните.