Правителството одобри близо 3.3 милиарда лева разходи за отбрана - на толкова възлизат актуализираните проекти за модернизация на военновъздушните сили и за сухопътните сили. За ВВС ще бъдат заделени 1.8 милиарда лева за покупка на изтребители, а за сухопътните - 1.460 милиарда лева за бронирани машини.

"Искрено се надявам до края на годината поне по един от проектите да сме пред сключване или със сключен договор. Няма да има политически или геополитически предпочитания. Няма как да предложат РСК "Миг", защото в момента Русия се намира в режим на  санкции. Те няма да бъдат поканени за участие в този проект поради простата причина, че ние говорим за производство по стандартите на ЕС и НАТО“, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За да започнат процедурите, предложението на Министерския съвет трябва да получи и одобрението на парламента.

Обсъждането на проектите за модернизация беше отложено чак за тази седмица, макар още преди месец да бе разпратено за съгласуване заради отсъствието на финансовия министър.

"Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години. Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години - от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия“, коментира Каракачанов.

Във връзка с актуализирания проект за придобиване на нов тип боен самолет той посочи, че става въпрос за минимум 8 самолета, като сумата е 1.8 млрд. лева с ДДС, а срокът за плащането е разсрочен за десет години. "Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива", коментира още той.