Премиерът Бойко Борисов е обсъждал през цялата нощ пакета “Мобилност” с европейските лидери.

“Снощи до 2,30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали. Те имат своите аргументи, ние - своите”, каза Борисов преди началото на срещата на върха “ЕС-Западни Балкани”.

“Максимален диалог сме направили. Няма нещо, което да не съм обяснил. Очаквам да намерим решение. Президентът Макрон също обеща, като се прибере с канцлера Меркел, да се разпореди на нейните експерти, заедно с френските, нашите експерти, още един път с Комисията да прегледат всеки детайл”, продължи Борисов.

Основният аргумент на лидерите на Франция и Германия е, че българските шофьори биват третирани по лош начин.

“Те не спят не хубави места, не поддържат най-добрите хигиенни навици, поради спецификата на своята работа. Всичко обсъдихме”, изтъкна българският премиер.

Срещата започна днес и Борисов не пропусна да се похвали, че всички лидери “до един” са дошли. Испанският премиер Мариано Рахой обаче отпътува още снощи, тъй като страната му не признава Косово. Все пак Испания има свой представител. Това е посланикът в ЕС Пабло Гарсия-Бедой.

Сред основните теми, които се обсъждат, е свързаността между ЕС и страните от Западните Балкани чрез транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и други.