Срещата на върха на Европейския съюз и страните от Западните Балкани започна в София. Премиерът Бойко Борисов лично посрещна всеки един от европейските лидери, както и тези на страните от региона.

Бойко Борисов и Тереза Мей.

Преди това Борисов проведе кратък разговор с премиера на Великобритания Тереза Мей, която сама сподели, че се радва на първата си визита в страната ни. 

На среща двамата обсъдиха подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, а Мей потвърди пред Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания.

 

 

Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави, каза Тереза Мей. Тя подчерта ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа.

Британският премиер посочи, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкна Мей. „За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим“, каза Тереза Мей.

Преди да бъдат посрещнати от Борисов, лидерите на Великобритания, Франция и Германия Тереза Мей, Еманюел Макрон и Ангела Меркел преминаха пеша по Моста на влюбените. Българският премиер излезе отвън, за да ги посрещне. 

 

 

Бойко Борисов и Еманюел Макрон.

В кулоарите на срещата преди нейния официален старт среща на четири очи провеждат премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Отношенията между двете страни са ключови заради продължаващите спорове за името на Македония, което Гърция не признава. 

Какъв е резултатът от срещата се очаква да стане ясно по-късно днес. 

Бойко Борисов и Зоран Заев.
Бойко Борисов и Марк Рюте.
Бойко Борисов и Александър Вучич.
Бойко Борисов и Душко Маркович.

 По-рано лидерите на ЕС излязоха с общо становище за споразумението с Иран и излизането на САЩ от него.