Премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите в НДК, че след 15 години прекъсване имаме отново възможност да говорим за темата "Западни Балкани". Борисов каза това преди срещата ЕС - Западни Балкани.

На въпрос за разговорите между Гърция и Македония относно спора за името на Македония Борисов отговори:

"Знаете, че по тази тема колкото по-малко се изказваме, толкова шансовете да се случи са по-добри."

Според Борисов вече всички разбират колко са важни Западните Балкани. Той изтъкна, че днес, в рамките на форума, ще участват и банките с интерес към общите инфраструктурни проекти. Сред тях са тези в областта на газовите връзки, електропреносната система, жп и пътната инфраструктура по коридорите 8, 4 и 10. Сред общите теми е и тази за дигиталната свързаност на региона.

По темата за рестарта на проекта за АЕЦ "Белене" Борисов напомни тезата на кабинета, че той ще се реализира, ако има възможност да се осъществи  без държавна гаранция, без задължително изкупуване на ток, с частен инвеститор, а държавното участие ще е в рамките на вложеното досега по проекта. Тогава сядаме и говорим, категоричен бе премиерът. По темата за новите еврорегламенти за превозвачите Борисов изтъкна, че снощи по време на разговорите с президента на Франция и германския канцлер в детайли са били обсъдени отделните текстове.

"Имаше максимален диалог, няма нещо, което да не съм обяснил, очаквам да намерим решение", коментира Борисов и допълни, че предстои още веднъж експертен преглед на детайлите.