Японски монах съди храм, защото бил принуден непрекъснато да осигурява кетъринг на туристите. Заради претоварването на работното място той изпаднал в депресия, твърди адвокатът му пред АФП.

Монахът, който е около 40-годишен, е предявил иск за 8,6 млн. йени, или 78 хил. долара от храма си, който се намира в планината Коя или Коясан - част от световното културно наследство, която се смята за едно от най-свещените места за будистите в Япония.

Коясан е центърът на шонгон будизма, важно течение в будизма, което навлиза в Япония през 805 г. с монаха Кобо Дайши. Постепенно там възниква селище от храмове.

Монахът започнал работа в храма през 2008 г., а почувствал, че е обхванат от депресия, някъде към декември 2015 г. Това твърди адвокатът му Нонтаке Шикарука.

"Ако си монах, обикновено нямаш работно време", обяснява защитникът пред Франс прес. "Ти предоставяш труд, но ти казват, че е част от религиозното ти отдаване. А в такъв случай трябва да търпиш дори и да е вредно за теб."

Защитата щяла да пледира, че подобно разбиране е остаряло.

Ширакура отказва да назове името на клиента си и на храма, като отбелязва, че монахът иска да запази анонимността си, за да може евентуално след време да се върне към работата си или да си намери място някъде другаде в малката будитска духовна общност в Япония.

Според иска монахът е бил принуден да извършва дейност, която няма общо с духовните му задължения, като понякога е работил без прекъсване в продължение на два месеца.

През 2015 г., когато свещеното будистко селище чествало 1200-годишнината си, той трябвало да работи без почивка в продължение на 64 дни, за да поеме потока от туристи, които посещавали мястото.

Ищецът вече е получил подкрепата на местното бюро по труда, според което това, което е бил принуден да извършва монахът, отговаря напълно на дефиницията за свръхнатоварване на работното място.

Случаят е много интересен, по принцип подобни казуси, свързани с религиозни теми, са редки.

Свръхангажираността на работното място е огромен проблем в Япония, като е и една от честите причини за смърни случаи. Този феномен даже си има и название - кароши.

Според доклад на правителството от 2017 г. случаите на кароши за период от 12 месеца до март 2017 г. са били 191, а над 7 на сто от японските трудещи се работят над 20 часа извънредно седмично.