Апелативният спецсъд потвърди постановлението на първата инстанция - че обвинителният акт срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров трябва да бъде върнат, а делото прекратено.

Втората инстанция намира - както и първата - до такава степен несъответствие между заключителната същинска част на обвинението и обстоятелствената част на акта, внесен от прокуратурата, че обвиняемият дори не може да разбере в какво го обвиняват.

Не става ясно, след като самата прокуратура твърди, че вследствие на договор между държавните Мини "Бобов дол" и "Ораново" АД на Христо Ковачки са настъпили вредни щети в цели 5 пункта, защо включва в обвинението само 3 от тях. Което обаче все пак според съда не съставлява съществено процесуално нарушение.

Другояче стоят нещата с двете обвинения - за умишлена безстопанственост и престъпление по служба.

Непосочената причинно-следствената връзка между претендираното конкретно бездействие на Овчаров в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, и която и да е от паричните суми, явяващи се „последвали значителни щети“ в резултат на същото, прави обвинителната претенция неясна, казват магистратите.

Съдът потвърждава нещо претендирано от защитата още от самото начало - че липсва конкретизация на неизпълнените контролни задължения, за да има безстопанственост.

Не е посочено дори на кои дати е трябвало Овчаров като министър да извърши...неясно какви действия, за да има нарушение. Не е уточнено защо за начало на престъпната му дейност се приема датата на сключването на договора за наем, а създадената специално от него работна група - кога му е докладвала, какво и какви мерки е следвало да се вземат в отговор. Нататък съставът заключава, че няма как по този начин да реализираш основно свое право на защита, а именно - да разбереш за какво те обвиняват.

"В последващото изложение на фактологията тези обстоятелства не са изяснени, напротив - наблюдава се същият подход на общи твърдения за устни и писмени доклади, доведени до знанието на обвиняемия. Тези пропуски, доколкото се отнасят до съставомерни признаци на престъпното деяние, което освен това е квалифицирано и като умишлена безстопанственост, на практика имат за последица непредявено от фактическа страна обвинение и правят невъзможно реалното упражняване на правото на защита."

По второто обвинение - за престъпление по служба, ето какво установява втора поред инстанция:

- несъответствие между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт, изразяващо се непосочване в съдържанието на първата на каквито и да е данни относно съставомерен признак от престъпния състав – настъпването на значителни вредни последици;

- бланкетно описание на настъпилите вредни последици и то едва в диспозитива на обвинителния акт, същевременно при липсата на изясняване на смисъла, вложен в думата „декапитализиране“ и неконкретизиране в какво са се изразили останалите претендирани вредни последици „незаконен добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, уронване престижа и авторитета на държавните институции в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, разколебано доверие на обществото в правовия ред“.

"Непосочването на всички факти от горепосочената категория, обуславящи съставомерността на деянието и авторството на обвиняемото лице при осъществяването му, съставлява съществено процесуално нарушение, водещо да ограничаване на правата му като бъдеща страна в съдебното производство. В този смисъл възраженията на прокуратурата се явяват неоснователни", пише съставът с докладчик Магдалена Лазарова - бивш член на ВСС.

Цялото решение може да прочетете тук.

През февруари 2017 г. прокуратурата - съпъствано от шумна пресконференция - обвини Овчаров за деяния от 2006 г. "на ръба" на 10-годишната давност.

Още тогава бе ясно, че един път СГП е водила досъдебно производство за отдаване на мина "Бобов дол" под наем и го е прекратила през 2012 г. След това материалите са предоставени на Окръжна прокуратура  - Кюстендил, като на свой ред тя е разследвала и също е прекратила прозиводството през 2014 г. Същевременно срещу Христо Ковачки няма нищо.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арандудова тогава обясни активността с това, че са се събрали допълнителни материали.

Срещу Румен Овчаров има още едно разследване - за АЕЦ "Белене".